/en/article/9469/zona-tortona/ Zona Tortona
Zona Tortona

Zona Tortona

K milánskemu týždňu dizajnu neodmysliteľne patrí aj štvrť ZONA TORTONA a jej FUORI SALONE. Na rozdiel od formálnej atmosféry výstaviska RHO, Tortona má viac uvoľnenú a pohodovú atmosféru. Nachádza sa tu celá rada dizajnérskych štúdií, ateliérov, výstavných hál prerobených z bývalých tovární. Behom celého dňa tu môžete vidieť mladých začínajúcich dizajnérov, ktorí si sem prišli po inšpiráciu. Nie je neobvyklé stretnúť tu a porozprávať sa s významnými dizajnérmi sveta. Tento rok to bol napríklad Marcel Wanders, Karim Rashid, pán Boffi a ďalší. Život v tejto štvrti nikdy nekončí, priam naopak. Vo večerných a nočných hodinách sa presúva do miestnych barov, reštaurácií a ulíc, v ktorých prebieha spontánna zábava až do ranných hodín.


Driade

Underconstruction

Názov Underconstruction skrýva nový koncept bytovej výstavby a bývania. Návrhy vybavenia interiéru a exteriéru projektu vytvorila Paola Lenti. Inovatívny obytný modul bol navrhnutý spoločnosťou Bestetti Associati pre firmu Pircher, s možnosťou využitia na súkromné alebo verejné účely. Modul je vytvorený zo skla, ocele a dreva v jednoduchom a minimalistickom dizajne. Rozmery obytného priestoru, ktoré spĺňajú normy kvalitného dizajnu, ktorý je ekologický, medzinárodný, energeticky nenáročný, technicky inovatívny, praktický a komfortný.


CISAL

That´s design

Dizajnéri z 22 medzinárodných škôl a z 12 krajín dostali možnosť prezentovať svoje produkty, projekty alebo kreatívne nápady v jednej z hál Superstudia 13. Bola to jedinečná príležitosť ku konfrontácii biznisu a mladých dizajnérov. Nikto zo zúčastnených nepostradál kreativitu.


DROOG

Cowparade

Tento rok Miláno poskytlo pastvu pre 100 kráv charitatívnej akcie švajčiarskeho sochára Pascala Knappa. O dizajn kráv sa postarali hlavne dizajnéri, umelci ako aj štylisti. Kravy sa „pásli“ po celom meste od apríla do júna. Akcia má umelecký a hlavne charitatívny charakter.


Ingo Maurer

Bombay Sapphire Global Design Prize 2007


Bombay Sapphire Global Design Prize 2007

V areáli Superstudia Piu prebehlo vyhlásenie súťaže o kokteilový pohár BOMBAY SAPPHIRE. Tento rok prvú cenu získala Sandra Ines Mesquita da Conceicao z Portugalska, ktorá sa svojim dizajnom podstatne odlišovala od ostatných.

Sandra je študentka ESAD – Escola Superior de Artes e Design v Matosinhos, Porto a získala cenu 15 000 amerických dolárov od nadácie Bombay Sapphire.

Marcel charakterizoval víťazný návrh slovami „Úprimný a inovatívny”. Je veľmi odlišný, hravý a naozaj úžasný kus šperku. Milujem ho!“

Víťazný návrh „Goobly“ je spojením dvoch častí – sklenenej misky na koktejl s 23-mi zavesenými lesklými krúžkami, ktoré sú vzájomne prepojené. Kovové časti vyzývajú k hraniu a objavovaniu tvaru ako aj obsahu. Dizajnéri Ronen Bauer z Kanady získal za druhé miesto 5 000 amer. dolárov a Stephan Gouraud z Francúzska za tretie miesto 2 500 amer. dolárov.

Medzi hosťami boli medzinárodní dizajnéri, média ako aj 21 finalistov. V zozname porotcov boli známe mená medzinárodných dizajnérov ako Tom Dixon, Jaime Hayon a Marcel Wanders.

Čo robí Bombay Sapphire výnimočným?

Je destilovaný unikátnym spôsobom, aký sa používa len v 4 paliarniach na svete. Na rozdiel od ostatných ginov, ktoré sú destilované spoločne s bylinkovými ingredienciami, Bombay Sapphire je destilovaný čistý a bez prímesí. Aby získal svoju unikátnu chuť a vôňu, liehovina prechádza zjednodušene povedané „bylinkovou parou“. Tento postup umožňuje, celkovú absorpciu všetkých aróm, čoho výsledkom je absolútna chuťová senzácia.

Marcel Wanders

„Chcel som vytvoriť intímne osobné objekty, blízke môjmu srdcu, blízke mojim rukám, z môjho štúdia priamo k vám. V tejto inštalácií som mal v pláne ísť za hranice sentimentu a každodenných potrieb života. Vytvoriť zmysel zázrakov a nájsť nový priestor pre dizajn“. V jednej z bývalých továrenských hál sa podarilo Marcelovi vytvoriť rozprávkový svet. Bolo možné vidieť jeho háčkované kreslá a sochy, keramické zvony s folklórnymi motívmi, obrovské lampy, či auto vyzdobené mozaikou Bisazza. Nesmiem zabudnúť ani na stoličku STONE pre firmu KARTELL. Zaujímavosťou bola závesná lampa, či skôr obrovský kruhový luster, v strede ktorého visela uchytená za nohy „barmanka“ a miešala kokteily účastníkom večernej párty.

Tom Dixon

Kolekcia pre tento rok je charakterizovaná kovom. Návrat späť k materiálu, ktorý Toma Dixona voľakedy priviedol k navrhovaniu. Množstvo výrobných techník ilustruje trvalé, tvárne a všestranné vlastnosti rôznych druhov kovov, ktoré zahŕňa nová kolekcia.

Bisazza

Novú kolekciu mozaiky predstavila na dvoch inštaláciách v spolupráci so španielskym umelcom Jaime Hayonom a so Studiom Job. Pri vstupe do pavilónu mal návštevník pocit ako keby sa nachádzal v Guliverovom svete. Celá inštalácia sa skladala s predmetov v nadživotnej veľkosti oblepenej mozaikou.


Bisazza

Carlo Traviganti di Riccardo

Neodpustím si poukázať na jednu kovodieľňu, ktorá je súčasťou Tortony. Vlastní ju starší pán a počas celej výstavy je otvorená verejnosti. Návštevníci môžu sledovať stále ručnú výrobu. Majiteľ s veľkou chuťou predvádza svoje výtvory, ktoré sú príjemne gýčové, ale oproti tomu všetkému modernému a hightech dizajnu sú krásne poetické. Kde inde by ste mali možnosť vidieť dvojmetrového páva, v ktorého útrobách sa nachádza bar, alebo veľkého „zlatého“ robota, či plechovú dámu odetú do tyrkysových šiat, reagujúcu na ústne povely majiteľa.

JAGA


JAGA

Radiátory už nie sú len rebrovité objekty pod oknom, ale môžu mat nespočetné množstvo tvarov. Vo veľkom plastovom iglu sa nachádzala inštalácia radiátorov rôznych veľkostí, tvarovo inšpirované flórou.


FOC

Koncern Design a Ruckl Crystal

Príjemným prekvapením (a určite pre česko/slovenské spoločnosti aj povzbudivým) bola účasť českej dizajnérskej firmy, ktorá v spolupráci so sklárňou RUCKL CRYSTAL predstavila kolekciu sklenených pohárov.

Tokyo Design Premio

V pavilóne TDP sa predstavilo to najlepšie z japonskej dizajnérskej produkcie. Rozmanitosť prác bola ohromná, vystavovali sa produkty dennej potreby, interiéry, koncepty, a iné. Napríklad notebook s elektronickým papierom miesto displaya. Drevený ergonomický obal na notebook a množstvo iných. Nesmiem zabudnúť na stánok s 15 druhmi SAKE. Bolo vidieť, že tvorcovia vydali pri tvorbe zo seba všetku vášeň a kreativitu.

Palac Swarovski Crystal


Palac Swarovski Crystal

Po 6 rokoch plných konzervatizmu, Swarovski predstavil kolekciu 18-tich nových vzrušujúcich dizajnov. Prezentácia bola úchvatná ako každý rok, plná hry svetiel a lesku kryštálu.

Foto autor

 
 
Autor: Marek Baláž, Dátum 20.08.2007