/en/article/9738/nove-city-auditorium-na-novom-nabrezi/ Nové City Auditórium na novom nábreží
Nové City Auditórium na novom nábreží

Nové City Auditórium na novom nábreží

Nové City Auditórium, ktoré vznikne v zrekonštruovanej historickej budove Skladu číslo 7 v novobudovanej mestskej štvrti Eurovea – Zóna Pribinova, sa stane náhradou za postupne zanikajúci Park kultúry a oddychu. Hlavné mesto SR Bratislava vníma realizáciu tohto projektu ako príležitosť začleniť svoje nové kultúrne centrum do novej modernej a atraktívnej lokality na nábreží Dunaja, v dotyku s novou budovou Slovenského národného divadla.

Bratislava získa vďaka tomuto projektu nový reprezentačný priestor na organizovanie veľkých kultúrnych a spoločenských podujatí v priestore s kapacitou cca 1000 ľudí. Auditórium bude mať moderné technické vybavenie s možnosťou poskytovania kvalitného zázemia aj náročným účinkujúcim. Mimoriadnym prínosom zámeru je fakt, že sa zhodnotí dlhé roky nevyužívaná národná kultúrna pamiatka, zaradená medzi technické pamiatky – budova Skladu číslo 7. Vznikne tu nový veľkorysý priestor pre galérie, výstavy, múzejné účely a drobnú klubovú činnosť.

City Auditórium – nové centrum bratislavskej kultúry – bude situované v atraktívnom prostredí novobudovanej mestskej štvrte, v blízkosti nového centrálneho námestia, neďaleko novostavby Slovenského národného divadla. Bude tu aj nákupná zóna Pribina Galleria, luxusné byty, kancelárske priestory, kaviarne, reštaurácie, multikino, športoviská a centrá zábavy. Vznikne v tesnom dotyku s Dunajom v časti, ktorá je situovaná oproti perspektívnej lokalite Celomestského centra Petržalka. Lokalizácia kultúrneho centra pod pracovným názvom „City Auditórium“ v novobudovanej mestskej štvrti Eurovea v réžii írskeho investora je logickým vyústením dlhodobých úvah, diskusií a návrhov odborníkov predovšetkým z oblasti kultúry a umenia, ale aj architektov a urbanistov.

Bratislava vzhľadom na nedostatok voľných finančných zdrojov sa rozhodla využiť netradičné riešenie v podobe dlhodobého podnájmu stavby Auditória, ktorá bude vybudovaná zo súkromných zdrojov v kombinácii s finančnými prostriedkami z mestského rozpočtu vo výške 130 miliónov korún, pričom mesto bude 12 rokov užívať priestory bezplatne. Nájomné od 13-teho roku do 30-teho roku nájmu bude 189,96 EUR za 1 m² ročne podlahovej plochy.

Nové mestské kultúrne centrum City Auditórium poskytuje širokú škálu možností pre obsahovú náplň fungovania centra. Koncept pracuje s hlavnou veľkou sálou modifikovateľnou na rovné – spoločenské, hudobné aj tanečné programy a rovnako na šikmé koncertno – prezentačné divácke prostredie. Hlavnú sálu /s kapacitou cca 700 miest na sedenie/ dopĺňa malá – klubová sála /s kapacitou cca 170 miest na sedenie/ so zázemím pre program, techniku a programovo-produkčnú prípravu. Doplnkom je tiež riešenie kaviarne, ktorá má byť podporným projektom pre cateringové služby komplexu s využívaním aj na umelecké projekty.

Hlavná /strešná časť – dvoch najvyšších poschodí/ tak poskytuje možnosti od špecializovaných koncertných, klubovo-festivalových programov až po kvalitné spoločensko-eventové podujatia.

Reálne tak po prvýkrát umožňuje rozvíjať tradičné mestské projekty, akými sú Bratislavský bál, Dunajský pohár, festivaly ako aj širokú paletu koncertných programov. Rovnako sa otvára možnosť pre nové projekty v kvalitnom, na pôde mesta ojedinelom, prostredí.

Dôležitým znakom centra je očakávaný vysoký technický štandard a čo je veľmi dôležité – bude to centrum budované v 3. tisícročí, adresne s poslaním pre kultúru, čo znamená aj s vysokým štandardom pre návštevníkov.

História a architektonické riešenie

Budova VII. Skladu Bratislavského prístavu na Pribinovej ulici v Bratislave, ktorú verejnosť pozná pod názvom Sklad č. 7, bola postavená niekedy po roku 1923. Je navrhnutá vo funkcionalistickom štýle, meno autora nie je známe. Budova Skladu č. 7 je zaradená medzi národné kultúrne pamiatky ako technická pamiatka.

Z hľadiska architektonického riešenia možno budovu hodnotiť ako progresívnu stavbu zo železobetónu s klasicizujúcim výrazom, pripomínajúcim katedrálny či palácový typ stavby. Ide o rozložitú stavbu na obdĺžnikovom pôdoryse s pozdĺžnou osou orientovanou v smere západ-východ. Severná a južná strana budovy sú rovné, bez členenia hmoty, východná a západná strana majú výrazný ústupok hmoty v južnej časti. Na technickú funkciu budovy upozorňovali kovové tzv. priemyselné okenné výplne s mnohotabuľkovým členením a nákladné vyklápacie plošiny na južnej strane. Sklad č. 7 má rovnú strechu, nad ktorú sa týčia tri vežičkové nadstavce. Ústredná vežička má pôdorys štvorca, dve postranné vežičky majú obdĺžnikový pôdorys. Architektúra budovy, ale aj funkčné riešenie je komponované k dominantnej južnej strane obrátenej k Dunaju.

Priebeh rekonštrukcie a realizované stavebné úpravy na Sklade č. 7

Rekonštrukcia Skladu č. 7, ktorú realizovala spoločnosť Ballymore, trvala od začiatku septembra 2006 do 21. augusta 2007. Rekonštrukčné práce zahŕňali:
  • statické zabezpečovacie úpravy
  • vybudovanie nových protipovodňových zásten
  • zatepľovanie a kompletnú obnovu fasády
  • realizáciu novej strechy a vybudovanie novej strešnej zábrany
  • stužovanie častí betónového stropu
  • oplechovanie ríms
  • kompletnú výmenu okien
  • repasovanie a reštaurovanie technických prvkov v interiéri aj exteriéri
  • umiestnenie sklenených zábradlí na výklopné plošiny, ktoré budú po rekonštrukcii budovy slúžiť ako balkóny
  • osvetlenie fasády a vežičiek
Interiér Skladu č. 7 bol ponechaný v pôvodnom stave bez výrazných stavebných úprav. V rámci rekonštrukcie bola realizovaná oprava trhlín, repasovanie technických zariadení a oprava zdvíhacích mechanizmov.

Plánovaná dostavba

Po realizácii navrhovaného architektonického riešenia bude budova Skladu č. 7 rozšírená o:
  • auditórium situované v strešnej nadstavbe (1 012 m2)
  • komunikačné jadro (503 m2)
  • multifunkčnú vstupnú halu (356 m2)
Auditórium

Po dostavbe vznikne na streche Skladu č. 7 zaujímavá strešná nadstavba vo forme membránovej stavby prekrytej technickou textíliou. Ústredná vežička na streche budovy ostane aj po dostavbe auditória zachovaná. Približne v polovici budovy bude strešná nadstavba prepojená s najvyšším, tretím poschodím budovy Skladu č. 7, čím vznikne dvojpodlažný priestor s výškou až 8 metrov, využiteľný na spoločenské podujatia väčšieho rozsahu. Pri rôznorodom usporiadaní sedenia pojme tento priestor od 660 do 1 300 ľudí. Šatne pre účinkujúcich počas spoločenských a kultúrnych akcií v auditóriu sa budú nachádzať na druhom poschodí budovy.

V druhej polovici budovy Skladu č. 7 vytvorí strešná nadstavba samostatné podlažie s výškou 4 metre. V jeho priestoroch sa bude nachádzať malá sála s kapacitou 170 miest na sedenie a reštaurácia pre 200 osôb s vyhliadkovou terasou.

Komunikačné jadro

Súčasťou dostavby je tiež vybudovanie komunikačného jadra z bočnej strany budovy. Základná konštrukcia komunikačného jadra bude zo železobetónu, s presklením po celom obvode stavby.

Multifunkčná vstupná hala

Zaujímavým architektonickým prvkom, ktorý bude neoddeliteľnou súčasťou budovy Skladu č. 7, je multifunkčná vstupná hala organického tvaru. Stavba zo skla, kovu a technickej textílie, položená na umelej vodnej hladine, bude plniť funkciu hlavného a jediného vstupu do budovy určeného pre verejnosť. V jej priestoroch bude situovaný predaj vstupeniek na kultúrne a spoločenské podujatia v auditóriu a ostatných sálach, kancelária BKIS, predaj lístkov na osobnú lodnú dopravu či tematické obchodíky a kaviarne.

Uvedenie do prevádzky a možnosti využitia

Budova Skladu č. 7 spolu s dobudovanými priestormi bude verejnosti sprístupnená v roku 2010. Ešte pred oficiálnym otvorením celého komplexu bude na prízemí budovy sprístupnený pavilón, ktorý bude využívať spoločnosť Ballymore pre marketingové aktivity v rámci prvej aj druhej fázy projektu Eurovea. Priestory na druhom (okrem priestoru šatní) a treťom poschodí budú slúžiť na komerčné a verejnoprospešné účely.



Vizualizace:
1 – čelný pohľad
2 – námestie
3 – čelný pohľad
4 – pohľad z mosta Apollo
5 – pohľad z nábrežia
6 – promenáda

Fotografie z tlačovej konferencie:
1+2 – Vladimír Grežo a primátor Andrej Ďurkovský
3 – primátor Andrej Ďurkovský a Peter Bacon, Ballymore
Zdroj: tlačové správy Magistrátu a spoločnosti Ballymore
 
 
Autor: Redakce Stavebního fóra, Dátum 10.10.2007