/en/article/9750/zmeny-v-uzemnom-plane-bratislavy/ Zmeny v územnom pláne Bratislavy
Zmeny v územnom pláne Bratislavy

Zmeny v územnom pláne Bratislavy

Územný plán chápe Bratislavu nielen ako hlavné mesto Slovenskej republiky a isté regionálne centrum, ale súčasne aj ako istú súčasť stredoeurópskeho regiónu s väzbami na oblasť Viedne, Brna, Györu, Budapešti. Bratislava má veľký potenciál na zapojenie celého Slovenska do participácie v celoeurópskom toku kapitálu, tovarov, služieb, vedecko-výskumnej a kultúrno-spoločenskej medzinárodnej spolupráce, uviedol na diskusnom stretnutí Stavebného fóra.sk primátor hlavného mesta SR Bratislavy, Andrej Ďurkovský.

Diskusné stretnutie organizované Stavebným fórom.sk na tému „Zmeny v územnom pláne Bratislavy“ slávnostne otvoril primátor hlavného mesta SR Bratislavy, Andrej Ďurkovský v hoteli Crowne Plaza dňa 2.10.2007. V prvej časti stretnutia vystúpili zástupcovia magistrátu, ktorý boli tvorcami územného plánu Bratislavy, Vladimír Hrdý a Dana Drobniaková, ktorá hovorila predovšetkým o príležitostiach na vybraných lokalitách a nových rozvojových územiach. Teoretickú stránku potreby územného plánu a zonácie vysvetlil Bohumil Kováč z STU.

V druhej časti sa problematike venovali Ivan Čarnogurský zo spoločnosti IPEC Management, ktorý vystúpil akoby ako developer, aj súčasne aj ako človek, ktorý sa snaží pomáhať mestskej časti Vajnory. Prítomných oboznámil napríklad aj s cieľmi, ktoré sledujú vo Vajnoroch, ako napríklad zachovanie historického centra, ochrana okolia pred výškovitosťou budov, financovateľnosť a vyriešenie vzťahu k okoliu. Juraj Šaštinský zo spoločnosti Penta Investments, predstavil projekt The Port, novú mestskú štvrť Bratislavy, ktorá by mala spĺňať všetky atribúty moderného bývania. Vyrastú tam byty, moderné kancelárie, nákupno-zábavné centrum, vodný park, technické múzeum, kiná, fitness a veľa nových druhov atrakcií. Peter Benuška zo Slovenskej komory architektov a bývalý architekt hlavného mesta SR Bratislavy, zhodnotil rozvoj mesta po roku 1989. Poukázal na problém dopravy v Bratislave a kladne zhodnotil prioritu mesta riešiť dopravnú situáciu, ako nový nosný systém MHD a nultý okruh.





V diskusii sa developeri zhodli, že proces zmien v územnom pláne trvá príliš dlho. Taktiež sa zhodnotilo, že by bolo dobré, keby sa k územnému plánu vydal manuál. Všetci účastníci sa však zhodli v jednom – budovať v spoločnej zhode je jednoduchšie a nový územný plán je štartovacou plochou pre dialóg.

 
 
Autor: Mgr. Katarína Kešjarová, Dátum 11.10.2007