/en/print/19535/internet-odstartoval-novu-eru-v-spsobe-prenajimania-kancelarii/ Internet odštartoval novú éru v spôsobe prenajímania kancelárií
Internet odštartoval novú éru v spôsobe prenajímania kancelárií

Internet odštartoval novú éru v spôsobe prenajímania kancelárií

Slovenský kancelársky trh je v informatizácii o nemalý krok ďalej. To, čo mu doteraz jednoznačne chýbalo, bol jednoduchý a transparentný predajný kanál priamo medzi vlastníkom budovy resp. prenajímateľom a nájomcom. V tejto chvíli sa už prenájom kancelárie môže odohrať aj prostredníctvom internetu. Efektívnu pomôcku ponúka obom aktérom transakcie nový špecializovaný portál Kancelarie.sk. Za cieľ si kladie zjednodušiť proces výberu vhodného kancelárskeho priestoru, pričom ako benefity sľubuje redukciu finančných nákladov spojených s prenájmom, transparentnosť a maximálnu kontrolu nad celým procesom.

Najlepším predajcom nehnuteľnosti jej vlastník

Ako už bolo spomenuté, v novo vytvorenom predajnom kanáli, ktorého podtitul znie „Kancelárie na jednom mieste“, komunikuje prenajímateľ s nájomcom bez často až zbytočného sprostredkovateľského medzičlánku. Možno teda logicky predpokladať, že dvakrát nadšené z jeho vzniku nebudú viaceré realitné kancelárie, konzultačné spoločnosti či rôzni predajcovia, ktorí si z úspešne dokonanej transakcie spravidla odčerpajú svoju „zaslúženú“ maržu či províziu.

„Sme presvedčení, že nikto nemôže byť pre nehnuteľnosť lepším predajcom, než sám majiteľ. Našou víziou je vytvoriť aktualizovanú a verejne dostupnú centrálnu databázu všetkých voľných kancelárskych priestorov,“ predostrel ciele nápadu Róbert Čambal, výkonný riaditeľ Kancelarie.sk – jediného portálu na Slovensku s výlučným zameraním na kancelárske priestory. Vďaka nemu dokážu majitelia zviditeľniť svoju nehnuteľnosť v relatívne krátkom čase a veľkému množstvu potenciálnych nájomcov. Záujemcovia majú zasa príležitosť vyhľadať si kanceláriu podľa vlastných predstáv, a to rýchlo a bezplatne. Textové slogany ako „Dve strany sa vždy dohodnú“ alebo „vlastník + nájomca = výhodný nájom“, ktoré dopĺňajú výtvarné logo portálu, hovoria za všetko.

Online prenájom funguje nanajvýš jednoducho

Keďže v mnohých prípadoch býva prenajímateľ odkázaný na asistenciu skúseného odborníka, portál mu ponúka služby svojich overených partnerov, ktorí sú špičkami v oblastiach ako právne služby, správa nehnuteľností, kancelársky nábytok a dizajn, energetická certifikácia, bezpečnostné audity, upratovacie či sťahovacie služby. Ich cenotvorba sa odvíja aj v závislosti od toho, či ide o budovy s celkovou kancelárskou plochou pod alebo nad 2 000 m2.

„Projekt Kancelarie.sk je naozaj pozoruhodnou aktivitou a závažným krokom k tomu, aby sa trh s kancelárskymi priestormi sprehľadnil,“ vyzdvihol hlavný prínos myšlienky Igor Bartošek, výkonný riaditeľ spoločnosti Rittal s. r. o. Na vyhľadávanie vhodného priestoru je k dispozícii online prenájom, ktorý funguje veľmi jednoducho. Stačí zadať požadované údaje a systém zobrazí množinu zodpovedajúcich kancelárií, ktoré by mali vyhovovať požiadavkám a kritériám záujemcu.

Portál Kancelarie.sk má zároveň ambíciu poskytovať svojim užívateľom istú pridanú hodnotu prostredníctvom neobmedzeného prístupu k informáciám. Poskytuje rady, články, tipy a novinky zo sveta administratívnych priestorov súvisiace s prenájmom, energetickou certifikáciou, ale aj praktické návody ako vytvoriť zaujímavú ponuku či zmanažovať proces výberu kancelárskeho priestoru a následnej relokácie nájomcu.

Čím viac inzerentov, tým zaujímavejší prehľad

Ako dopĺňa informácia PR agentúry Kharisma, ďalším nepopierateľným prínosom portálu je takisto možnosť porovnať si nehnuteľnosti v užšom výbere, a to podľa rovnakých parametrov (pozri obrázky znázorňujúce ukážky porovnania vybraných kancelárskych priestorov). Jednou z jeho hlavných priorít je zverejňovať výlučne také ponuky od prenajímateľov alebo ich exkluzívnych zástupcov, ktoré bude jednoznačne identifikovať exteriérová fotografia a presná adresa. Každá z nich sa preto ešte pred vyvesením na web osobne schvaľuje. Dôvodom tohto prístupu je zobrazovať len aktuálne kancelárske priestory, a nie viacnásobné ponuky tej istej nehnuteľnosti, s čím sa záujemcovia bežne stretávajú na iných realitných portáloch. „Naším cieľom je, aby žiadne kancelárie neboli uverejnené viac ako jedenkrát. Ak napriek tomu máte pocit, že niektorá z ponúk je neaktuálna či uverejnená viackrát, neváhajte nás kontaktovať, okamžite ju stiahneme,“ vyzývajú zakladatelia portálu Kancelarie.sk klientov.

„Budúcim nájomcom aj kupujúcim prinesú Kancelarie.sk prehľad o ponuke voľných administratívnych priestorov v lokalitách, o ktoré sa zaujímajú. Portál je prehľadný, nezávislý, demokratický – čím viac inzerentov sa v ňom zaregistruje, tým zaujímavejší prehľad vznikne. Naša spoločnosť ponúka iba kancelárske priestory s istou pridanou hodnotou. Myslíme si preto, že práve prezentácia prostredníctvom tohto portálu je pre nás správna voľba,“ poznamenal Jaroslav Škrovánek, šéf odboru developerských činností akciovej spoločnosti Doas. Vznik portálu, kde je registrovaná ako prenajímateľ kancelárskych priestorov, uvítal a zdôraznil, že v rámci Slovenska takáto možnosť doteraz chýbala. Z informácií prístupných na www.kancelarie.sk teda vyplýva, že je to práve internet, kto odštartoval novú éru v spôsobe prenajímania kancelárií.

Zdroj – Kharisma
Vizualizace: MS architekti, s.r.o.

 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 24.06.2011