/en/print/20709/muzeum-dizajnu-v-bratislave-ma-uz-svoje-kontury/ Múzeum dizajnu v Bratislave má už svoje kontúry

Múzeum dizajnu v Bratislave má už svoje kontúry

Prvé slovenské múzeum dizajnu má po desiatkach rokov diskusií reálne základy. Minister kultúry Daniel Krajcer podpísal 26. januára doplnenie zriaďovacej listiny Slovenského centra dizajnu (SCD) o…

Prvé slovenské múzeum dizajnu má po desiatkach rokov diskusií reálne základy. Minister kultúry Daniel Krajcer podpísal 26. januára doplnenie zriaďovacej listiny Slovenského centra dizajnu (SCD) o novú činnosť „nadobúdať predmety kultúrnej hodnoty z oblasti dizajnu, odborne spracovávať a sprístupňovať ich verejnosti“. Podľa riaditeľky SCD Kataríny Hubovej toto doplnenie umožňuje SCD vytvárať zbierky dizajnu a je prvým oficiálne uznaným krokom k zriadeniu múzea. Jeho sídlom by mohli byť Hurbanove kasárne v Bratislave, ktoré bude využívať aj Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

Ako Hubová podotkla, súčasné aktivity smerujú k tomu, aby v priebehu 5 až 6 rokov vzniklo špecializované múzeum dizajnu a architektúry v rámci SCD a neskôr i samostatné múzeum. Už existuje základ zbierky, pripravuje sa koncepcia múzea a jeho zbierok. Pracuje sa externe aj na koncepcii jeho architektonickej časti. Múzeum by sa malo venovať všetkým typom produkcie – malosériovej, priemyselnej aj unikátnej. Špecializovať sa bude na študentský dizajn. Zbierky by mala doplniť výskumná a vzdelávacia činnosť, knižnica, informačné služby a podobne. SCD vyzve v blízkom čase odbornú verejnosť na oponovanie projektu a koncepcie budúceho múzea.

 
Autor: SITA / jup, Dátum 03.02.2012