/en/print/20961/trencin-na-vystavbe-cestneho-mosta-uz-pracuju-aj-stroje/ Trenčín: Na výstavbe cestného mosta už pracujú aj stroje

Trenčín: Na výstavbe cestného mosta už pracujú aj stroje

Nový cestný most v Trenčíne sa pomaly stáva realitou, na stavenisku už pracujú stroje. „Most sa začal reálne stavať, sú tu reálne stroje. Myslím si, že sa dodržia termíny, tak ako bolo povedané,…

Nový cestný most v Trenčíne sa pomaly stáva realitou, na stavenisku už pracujú stroje. „Most sa začal reálne stavať, sú tu reálne stroje. Myslím si, že sa dodržia termíny, tak ako bolo povedané, takže v roku 2014 bude mať Trenčín druhý cestný most, ktorý tak dlho očakával 13 rokov,“ povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Trenčín spolu s Prešovom patria z hľadiska dopravnej situácie medzi dve najhoršie mestá. „V tejto chvíli robíme nový most a budeme ďalej pokračovať 2 stavbami: odľahčením dopravy tranzitom cez mesto a vyriešením križovatky v centre za starým mostom,“ informoval generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek. S výstavbou mosta začali už na jeseň 2011, hotový by mohol byť už v apríli 2014, pôvodne to malo byť v septembri 2014.

Nový most má stáť približne 2 km južne od súčasného. Stane sa aj diaľničným privádzačom na najväčšie trenčianske sídlisko Juh a zároveň 1. etapou juhovýchodného obchvatu mesta, na ktorého dokumentácii sa už pracuje. „Ak by išlo všetko ako má, pokračovanie budovania obchvatu je v pláne v roku 2015,“ uviedol Rybníček.

SSC vyhlásila v marci 2011 opakovanú verejnú súťaž na stavbu nového cestného mosta v Trenčíne. Pôvodný tender nariadil Úrad pre VO zrušiť v máji pre porušenie zákona. Odhadované náklady vtedy dosahovali 51,32 mil. eur bez DPH. Napokon je vysúťažená cena zákazky pre združenie firiem Zipp a Strabag 40 mil. eur, pričom 85 % sumy tvorí nenávratný finančný príspevok. „Najdôležitejšie položky sú mostové konštrukcie za 11 mil. €, terénne úpravy za 2,5 mil. eur a prípojky za okolo 3 mil. €,“ spresnila ekonomická riaditeľka oblasti Trenčín Zipp Zuzana Bednárová.

 
Autor: SITA / jup, Dátum 20.03.2012