/en/print/25319/bratislavu-cekaji-dopravni-omezeni-kvuli-vystavbe-obchvatu/ Bratislavu čekají dopravní omezení kvůli výstavbě obchvatu

Bratislavu čekají dopravní omezení kvůli výstavbě obchvatu

Slovenskou metropoli čekají kvůli výstavbě nového dálničního obchvatu a související rychlostní silnice dopravní omezení. Začnou v příštích týdnech a dotknou se také mostu na dálnici D1 přes řeku Dunaj, který využívá nejen městská doprava, ale i řidiči při tranzitu přes metropoli ve směru na sever země. Kvůli omezení podle odhadu ještě více zhoustne doprava v dotčených částech Bratislavy, kde se již v současnosti v dopravní špičce vytvářejí zácpy.

Výstavba jižního úseku dálnice D4 a první části východního obchvatu Bratislavy D4, stejně jako rychlostní silnice R7 od slovenské metropole na jihovýchod země, zahrnuje téměř 60 kilometrů nových silnic. Dálnice D4 jižně od Bratislavy propojí stávající dálnici D2, která vede od České republiky ke slovensko-maďarské a ke slovensko-rakouské hranici, s dálnicí D1 severně od Bratislavy. Původně se počítalo s dokončením výstavby v roce 2020, podle dřívějších informací se tak stane později.

„První etapu (omezení) máme na šest až sedm měsíců. Budeme se snažit minimalizovat dopad výstavby na dopravu v Bratislavě,“ řekl manažer dopravy projektu Zdeněk Krejčí. Dodal, že podle odhadu doprava v dotčených lokalitách kvůli výstavbě během špičky zhoustne o pětinu. Přesný termín zahájení jednotlivých etap dopravních omezení stanoven ještě nebyl, souvisí se schválením objížďkových tras. Součástí dopravních omezení bude uzavírka některých silnic a vybudování náhradních vozovek.

Přeprava materiálu na stavbu D4 a R7 včetně betonáže a asfaltování se podle Krejčího bude odehrávat v nočních hodinách, aby vozidla stavby nezhoršovala provoz na silnicích během dne.

Stavební práce na D4 a R7 byly formálně zahájeny na podzim roku 2016. Plnému rozběhu výstavby ale bránily nevykoupené pozemky státem a změny ve stavebních povoleních.

Zakázku v hodnotě zhruba 1,76 miliardy eur (45,3 miliardy Kč) na vybudování D4 a R7 v rámci projektu veřejně-soukromého partnerství získalo konsorcium pod vedením španělské společnosti Cintra.

 
Autor: ČTK, Dátum 07.09.2018