/en/print/25321/pokracuje-proces-liberalizacie-zeleznicnej-dopravy/ Pokračuje proces liberalizácie železničnej dopravy

Pokračuje proces liberalizácie železničnej dopravy

Rezort dopravy urobil všetky potrebné kroky na spustenie liberalizácie železničnej dopravy na Slovensku. V Úradnom vestníku Európskej únie sú už zverejnené všetky tri trate, o ktoré môžu v budúcom roku súťažiť dopravcovia. Štát si sľubuje výhodnejšie podmienky, dostupnejšiu dopravu a najmä kvalitnejšie služby pre cestujúcich. Práve získané skúsenosti nastavia ďalšie procesy, ako bude fungovať železničná dopravy u nás v budúcnosti.

„Záleží nám na tom, aby celý proces prebehol bez zbytočných chýb, a aby súťaž priniesla predovšetkým výhody ako dostatok kapacity a prilákala do vlakov ďalších cestujúcich. Zároveň nám ukáže reálny pohľad, či to bolo správne rozhodnutie a v liberalizácii ďalších tratí budeme pokračovať,“ uviedol minister dopravy Arpád Érsek.

Historicky prvé tendre na prevádzku verejnej osobnej dopravy budú v roku 2019 na tratiach Žilina – Rajec, Košice – Moldava nad Bodvou a Bratislava – Komárno. Všetky patria z hľadiska každodenného cestovania k vysoko vyťaženým. Ministerstvo dopravy chce transparentnou verejnou súťažou umožniť, aby sa o prevádzku na nich mohlo uchádzať široké spektrum dopravcov, teda malých aj veľkých.

Kým nie sú výsledky liberalizačného procesu známe, štát nateraz využije možnosti európskej legislatívy a na zostávajúce trate si objedná verejnú osobnú dopravu priamym zadaním. Aktuálne ide o trate zazmluvnené Železničnou spoločnosťou Slovensko. Zmluva na prevádzkovanie verejnej osobnej dopravy sa spoločnosti končí v roku 2020.

 
Autor: MDV SR, Dátum 13.09.2018