/en/article/12039/orco-property-group-skolaudoval-rezidencny-komplex-parkville/ Orco Property Group skolaudoval rezidenčný komplex Parkville
Orco Property Group skolaudoval rezidenčný komplex Parkville

Orco Property Group skolaudoval rezidenčný komplex Parkville

Koliba – atraktívna vilová štvrť osadená vysoko nad hekticky pulzujúcou metropolou patrila už v časoch rovnostárskeho socializmu medzi najprestížnejšie lokality bývalej republiky. Zmenou politického režimu a nástupom trhovej ekonomiky si svoju pozíciu ešte viac upevnila a dodnes predstavuje jednu z najlepších adries, k akej sa možno v Bratislave vôbec dopracovať. Po krátkom opadnutí stavebného ruchu v štýle „ticha pred búrkou“ sa pred niekoľkými rokmi dovalila ďalšia vlna masívneho osídľovania tejto vyhľadávanej rezidenčnej štvrte, ktorá tak prechádza fázou radikálneho urbanistického prerodu sprevádzaného výrazným zahusťovaním sídelnej štruktúry.

Bývať na Kolibe však znamená spoločenskú prestíž. Uvedomujú si to nielen tunajší starousadlíci, ale aj novopečení či budúci prisťahovalci, no predovšetkým developeri a investori, ktorí sa navzdory globálnej kríze rozhodli doviesť rozbehnuté projekty do šťastného finále. Medzi takých sa nedávno zaradila aj spoločnosť Orco Property Group, keď vo vychytenej zóne Vinohrady úspešne skolaudovala luxusný obytný súbor Parkville – svoj zároveň prvý rezidenčný projekt na Slovensku. V súčasnosti má tento investor, budovateľ, správca fondu a nehnuteľností pôsobiaci od roku 1991 na realitnom i hotelovom trhu strednej Európy predaných už bezmála 70 percent všetkých bytových jednotiek, pričom ich nastávajúci majitelia by si mali prebrať kľúče do konca tohto roka.

To najlepšie, čo architektúra ponúka

Parkville – to je dokopy 91 bytových jednotiek najvyššieho štandardu v desiatich trojpodlažných vilách v areáli s rozlohou 1,43 ha. K dispozícii sú nadštandardné jednoizbové byty so súkromnou záhradou aj veľkoryso riešené štvorizbové strešné apartmány s balkónom alebo terasou s rozlohou 70 až 183 m2. Bezbariérový prístup a dostatočné množstvo parkovacích miest – 157 krytých a 24 vonkajších, súkromné fitnes centrum a sauna, no a v neposlednom rade občianska vybavenosť i rozvinutá infraštruktúra v blízkom okolí sú zárukou pohodlného bývania pre všetky vekové kategórie. Parkville predstavuje slovami investora to najlepšie, čo súčasná architektúra bývania ponúka – vilové domy využívajúce exkluzívne materiály, priestranné a presvetlené apartmány pre najnáročnejšiu klientelu. Zárukou unikátnosti riešenia celého areálu je návrh popredných londýnskych architektov zo skupiny Jestico & Whiles.

„Parkville je naozaj výnimočný a sme radi, že vstupujeme na bratislavský trh práve s týmto projektom, ktorý je porovnateľný s úspešným pražským projektom Americký Park. Požiadavky a nároky zákazníkov v súčasnej dobe neustále rastú a my na to, samozrejme, musíme reagovať. Parkville dokonale spĺňa dnešnú predstavu o kvalitnom bývaní na najvyššej úrovni,“ povedala riaditeľka slovenskej pobočky Orco Property Group Lucia Švecová. Ako spresnila, ku koncu októbra zostávalo v ponuke posledných 30 voľných apartmánov.

Mestské vily menia charakter Koliby

Komplex, ktorého dodávateľom je Metrostav a financovateľom VÚB Banka, sa vďaka svojej jedinečnej polohe neďaleko najväčšieho malokarpatského lesoparku na území hlavného mesta stane ideálnym miestom pre život v objatí prírody, no vďaka skvelej dopravnej dostupnosti (komunikáciou z Podkolibskej cesty) aj s mestským centrom na dosah. Príťažlivosť lokality však umocňujú aj danosti, ktorými už dávno disponuje. Napríklad 200-metrová televízna veža na vrchu Kamzík – od roku 1975 dominanta Koliby aj celej Bratislavy – alebo názov Bratislava-Koliba, pod ktorým tu v roku 1948 zakotvili prvé ateliéry slovenskej filmovej tvorby a v roku 1953 aj slávne Štúdio hraných filmov.

Novostavby vyrastajúce v blízkosti lesoparku na svahoch Malých Karpát výrazným spôsobom transformujú charakter i vzhľad Koliby. Ak tu ešte donedávna prevládal rodinný typ zástavby inšpirovaný ideou záhradného mesta lemovaného vinohradmi, v posledných rokoch sa oveľa razantnejšie pretláča do popredia štýl kolektívneho bývania v podobe luxusných mestských víl či moderných obytných súborov. Ich ceny sa odvíjajú v závislosti od polohy, štandardu vybavenia či dispozičného riešenia – výnimkou nebývajú ani byty začínajúce 25-miliónovou sumou. Popri projektoch ako napríklad Podkolibská, Tiché bývanie, Bellova, Koliba alebo Vinohradis či ďalších sa teda k právu uchádzať sa o svoju šancu na realitnom trhu hlási aj Parkville spoločnosti Orco Property Group.

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 18.11.2008