/en/article/16042/gtc-vynovene-office-centrum-jarosova-b-uz-na-jesen-tohto-roku/ GTC: Vynovené Office Centrum Jarošova B+ už na jeseň tohto roku

GTC: Vynovené Office Centrum Jarošova B+ už na jeseň tohto roku

Ako sme informovali koncom apríla 2009, segment administratívnych nehnuteľností prežíva po developerskom ošiali za najšpičkovejšie vybaveným „áčkom“ renesanciu neprávom zaznávaného kancelárskeho „béčka“. Ide o logický dôsledok dlhodobého vypuklého kontrastu medzi štatistikami nových štvorcových metrov pribúdajúcich po tisíckach a ich stúpajúcou neobsadenosťou. Napriek nemalým očakávaniam sa však ukazuje, že reorientácia na kategóriu B sa zatiaľ nestala jedným z masových trendov súčasnosti a jej rozhodujúci čas ešte len príde.

Možno dokonca povedať, že na zvyšujúci sa hlad po kvalitných priestoroch kategórie B ponuka zatiaľ paradoxne nie je – na rozdiel od objektov kategórie A – dostatočne pripravená. „Béčkové“ budovy tvoria pritom zhruba 40 percent z dnešného celkového objemu vyše 1,2 milióna m2 kancelárskych plôch v Bratislave.

Záujem od začiatku roka výrazne stúpol

Samozrejme, sú aj výnimky, a práve o jednej z nich je reč. Avizovaná rekonštrukcia bývalej, z epochy socializmu pochádzajúcej poštovej a telekomunikačnej budovy na Jarošovej ulici v Bratislave – Novom Meste po trištvrte roku prešľapovania na jednom mieste konečne odštartovala. V prvej januárovej dekáde 2010 totiž devoloperská spoločnosť Globe Trade Centre S.A. (GTC), známa aj výstavbou rezidenčného komplexu Vinohradis, zahájila v interiéroch starej budovy búracie práce a – čo znie priam neuveriteľne – povedať „hotovo“ má v úmysle do tohtoročnej jesene. Moderná administratívna budova, ktorej zaradenie do štandardu triedy B+ má byť jej kľúčovým tromfom, obohatí bratislavský trh v kancelárskom segmente o 10-tisíc m2 vynovených prenajímateľných priestorov.

Podľa Jozefa Šimeka, obchodného a marketingového riaditeľa GTC Slovakia – dcérskej firmy Globe Trade Centre S.A., stanovenie ceny za prenájom bude dosť variabilné – v závislosti od veľkosti prenajatej plochy, dĺžky nájmu a ďalších vstupov. A čo momentálny záujem o Jarošovu? V tomto smere žiadne pochybnosti nemá: „Koncom minulého a najmä začiatkom tohto roka sa podstatne zvýšil, keďže úsilie o optimalizáciu nákladov firiem sa prejavilo aj v hľadaní moderných priestorov za adekvátne ceny. Celková plocha predbežnej obsadenosti nám tak umožnila začať s rekonštrukciou tohto administratívneho centra,“ dodáva Šimek.

Porovnateľný štandard – rentabilnejší modul

Ukazuje sa, že akvizícia budovy na Jarošovej ulici bola správnym ťahom spoločnosti GTC, ktorá dokázala v lokálnych podmienkach trhu objaviť prázdne miesto a vyplniť ho, čo svedčí o jej flexibilite a konkurenčnom náskoku. Napriek tomu, že „áčkové“ budovy boli už vlani na jar nútené znížiť nájom na 10 eur, developer verí, že im dokáže konkurovať viac ako rozumnou cenou – v priemere 8,50 eur za m2. „Našou najväčšou devízou je, že sme kapitálovo silná firma s garanciami dokončenia projektu. Patríme medzi najlikvidnejšie realitné spoločnosti sveta, sme etablovanou skupinou aj v medzinárodnom ponímaní. Naši partneri sú spravidla renomované a silné spoločnosti a banky,“ vyhlásil Šimek vlani v rozhovore pre Stavebné fórum.sk.

Celá prestavba Office Centra Jarošova, ktoré sa technickým vybavením približuje k bežným kancelárskym budovám triedy A, si aj s rekonštrukčnými prácami vrátane kúpy objektu vyžiada spolu okolo 14 miliónov eur. Návratnosti investície napomôže nielen výborná dopravná dostupnosť v širšom centre mesta, nový parkovací dom pre vyše 200 áut, priestory pre obchody a služby (900 m2), ďalej štruktúrovaná kabeláž, klimatizácia či typický atribút tradičnej administratívy – otvárateľné okná v interiéri, no najmä a predovšetkým skutočnosť, že moderné kancelárske „béčko“ je v hlavnom meste SR stále nedostatkovou, v biznise komerčných nehnuteľností však čoraz žiadanejšou kategóriou.

Pokiaľ je totiž schopné stlačiť mesačné náklady o takmer tretinu nadol, firma sa môže fiktívnej prestíže či exkluzivity vzdať a pokračovať vo svojom pôsobení v podstatne rentabilnejšom a efektívnejšom module. A treba už len dodať, že aj v porovnateľnom štandarde, ktorý nebude na rozdiel od „áčkovej“ budovy zbytočne preplácať, a pritom plne nevyužívať.

Globe Trade Centre S.A. (GTC)

  • Jeden z najväčších realitných developerských hráčov nielen v strednej a východnej (CEE), ale aj v južnej a východnej Európe (SEE).
  • Od svojho založenia (1994) sa podieľala na vzniku mnohých výnimočných projektov a v súčasnosti úspešne realizuje nielen viaceré luxusné rezidenčné projekty, ale i kancelárie a obchodno-zábavné centrá.
  • Aktívne pôsobí v 9 krajinách regiónu – Poľsku, Maďarsku, Česku, Rumunsku, Srbsku, Chorvátsku, Bulharsku, Slovensku a na Ukrajine.
  • V portfóliu projektov spoločnosti sú zastúpené všetky základné realitné sektory – kancelárske budovy, nákupné a zábavné centrá a bytová výstavba (vzácnosť).
  • Vybudovala a vlastní komerčné nehnuteľnosti s rozlohou 200-tisíc m2.
  • Portfólio jej pozemkov na realizáciu nových komerčných a bytových investičných projektov umožňuje výstavbu s rozlohou 1,3 miliónov m2.
  • Počas svojho pôsobenia získala mnohé ocenenia:
    • titul CEE Developer of the Year – Developer roka v strednej a východnej Európe (za roky 2004 a 2007) na prestížnej súťaži Central & Eastern European Real Estate Quality Award.
    • ocenenie CEE Outstanding Company of the Year – Význačná spoločnosť strednej a východnej Európy roka (2004)
    • ocenenie Najlepší odborník realitného odvetvia v CEE regióne predsedu dozornej rady spoločnosti – Eli Alroy.

Vizualizácie a foto – GTC Slovakia / key2b (1, 4, 5) a autor (2, 3)
1 – interiér budovy (kancelárie) po rekonštrukcii
2, 3, 4 – exteriér a interiér budovy na začiatku rekonštrukcie
5 – exteriér budovy po rekonštrukcii

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 01.02.2010