/en/article/18159/reicocsnf-koupil-budovu-melantrich/ REICO/ČSNF koupil budovu Melantrich
REICO/ČSNF koupil budovu Melantrich

REICO/ČSNF koupil budovu Melantrich

Investiční společnost REICO, respektive ČS nemovitostní fond ohlásil významnou akvizici: nákup budovy někdejšího nakladatelství Melantrich na pražském Václavském náměstí. Kupní cena činila 40 mil. eur, tedy zhruba jednu miliardu korun. To na českém realitním letos představuje třetí největší investiční transakci.

„Jsou tady struktury schopné konkurovat velkým zahraničním investorům,“ komentoval letošní vývoj, konkrétně evidentně větší nákupní aktivitu českých a slovenských společnosti na českém realitním trhu Martin Skalický z REICO. Tuzemský investor stojí například za koupí kancelářských budov City Empiria či A- Keramiky, hodně agilní je na trhu právě nyní také společnost CPI, vedle ní i skupiny Penta či PPF.

Podle Skalického přitom u nás investiční poptávka ožívá a meziročně vykazuje nárůst objemu transakcí o stovky procent, byť zatím nedosahuje předkrizové úrovně. V porovnání se Západem je u nás také stále velký prostor pro aktivity investičních fondů. Ve struktuře jejich investic ovšem reality zatím zaujímají jen minimální prostor – zatímco třeba v Německu se nemovitosti na objemu nákupů investičních fondů podílejí více než 12 %, u nás je to necelé jedno procento.

Podle M. Skalického je právě nyní k nákupu nemovitostí vhodná doba, mj. také proto, že banky už uvolňují svou restriktivní úvěrovou politiku. Oproti zemím západní Evropy u nás ovšem investoři, resp. realitní fondy mají trochu užší manévrovací prostor. Zatímco ve „vyspělé“ Unii hodně investic směřuje do segmentu rezidenčních nájemních realit, u nás taková možnost víceméně není – existence 60 bytových nájemních jednotek, které ČSNF získal koupí budovy Melantrich a které jsou její součástí, je v Česku výjimečným jevem (tyto byty navíc nejsou určeny standardním soukromým uživatelům, ale jsou v blocích pronajímány agenturám cestovního ruchu, zaměřeným na in-coming).

Melantrich včetně těchto bytů představuje 10 000 metrů čtverečních pronajímatelné plochy, a to zejména obchody (hlavním nájemcem je s 3 500 „čtverci“ firma Marks & Spencer) a také kanceláře. Z hlediska budoucnosti Skalický považuje za perspektivní právě a hlavně kancelářské prostory v Praze, protože jejich objem je v evropském kontextu stále nízký a jejich cena a úroveň nájemného by proto měly spíš stoupat.

Přes příznivé investiční klima REICO pro ČSNF v dohledné době podle M. Skalického další nákupy neplánuje: „Několik měsíců si vyžádá konsolidace nové akvizice a její začlenění do našeho portfolia.“ To dnes představuje celkem sedm budov – administrativní centra Platinium v Brně a Aqua Palace v Praze, zábavně-obchodní cnetrum Čtyři Dvory v Českých Budějovicích, menší kancelářský objekt v Ostravě, logistický areál Ruzyně a Trnávka Office Centre v Bratislavě. Nákup budovy Melantrichu strukturu tohoto portfolia, dosud zaměřeného jen na komerční nerezidenční objekty, obohatil i o rezidence. To samozřejmě není hlavní argument koupě. „Vzhledem k velikosti místního trhu a omezené nabídce nejkvalitnějších nemovitostí se jednalo o jedinečnou investiční příležitost. Důležitým aspektem této akvizice byla dlouhodobá udržitelnost podpořená lokalitou, skladbou nájemců a kvalitou budovy,“ říká Karel Konečný z mezinárodní poradenské společnosti DTZ, která byla poradcem celé transakce.

Přes plánovanou investiční abstinenci ČSNF nepochybně zůstane ještě dlouho daleko největším z otevřených nemovitostních fondů, které u nás působí. Hodnota jeho aktiv je 10× větší než u jeho druhého největšího konkurenta – dnes činí 1,76 mld. Kč. Letošní výkonnost fondu jeho management odhaduje na 3,5 %, zhodnocení investic, resp. podílových listů by v příštím roce mělo dosáhnout úrovně 4 – 6 %.

 
 
Autor: SF / pb, Dátum 16.11.2010