/en/article/20365/jedeme-dal/ Jedeme dál

Jedeme dál

„Jak úspěšně překonávat handicapy prostředí“, sociální projekt společnosti Envi A. o.p.s. a základních škol Gebauerova (Ostrava – Přívoz), Karasova (Ostrava – Mariánské hory), Trmice (Ústí nad Labem) a Zlatnická (Most), zaměřený na vzdělávání dětí ohrožených sociokulturním vyloučením, se přehoupl do své druhé poloviny. Ve školním roce 2009/2010 se do ověřovací fáze projektu zapojilo 177 žáků, ve školním roce 2010/2011 to bylo 300 žáků a ve školním roce 2011/2012 je do projektu aktuálně zapojeno celkem 287 žáků.

Předmětem projektu je zavedení Estetické výchovy do výuky přípravných ročníků a tříd 1. stupně čtyř základních škol působících v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Hlavním cílem projektu je jednak zvýšení kvality a úrovně vzdělání dětí vyrůstajících v podmínkách sociokulturního vyloučení, jednak úspěšný proces integrace těchto dětí do majoritní společnosti.

Cílová skupina pedagogů a asistentů pedagogů je v projektu považována za velmi důležitou, neboť jsou to oni, kdo vstupují do vztahu s žákem a formují jeho charakter. Vzdělávání pedagogů a asistentů je proto stejně důležitou součástí projektu jako vzdělávání žáků. Od začátku projektu se pedagogové a asistenti zúčastnili celkem 7 specializovaných seminářů zaměřených na specifické metody práce s žáky pocházejícími ze sociálně vyloučených lokalit.

V závěru školního roku 2010/2011 proběhl mezi zapojenými žáky průzkum, ze kterého vyplynulo, že je Estetická výchova velmi baví a po matematice je to jejich nejoblíbenější předmět. Zároveň v minulém školním roce začala realizace tzv. odpolední školy, jejímž cílem je vhodné využití volného času dětí. V odpolední škole si žáci vypracovávají domácí úkoly, procvičují si matematiku, český jazyk a další klíčové předměty, zpívají, tancují atd. Na dotaz, zda je odpolední škola baví, odpovědělo 91% žáků, že ano.

Projekt „Jak úspěšně překonávat handicapy prostředí“ (reg. č. CZ.1.07/1.2.00/14.0013) byl předložen v rámci výzvy č. 14 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost – prioritní osa 1 Počáteční vzdělávání – oblast podpory 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Více informací o projektu naleznete na webových stránkách >> www.estetika-projekt.cz.

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 14.09.2011