/en/article/21309/presov-ma-novu-kotolnu-na-biomasu/ Prešov má novú kotolňu na biomasu

Prešov má novú kotolňu na biomasu

Zástupcovia spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. Prešov odovzdali dnes slávnostne do užívania kotolňu na drevnú štiepku Biomasa II – CK Sekčov na Exnárovej ulici, ktorá zásobuje teplom a teplou vodou obyvateľov na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov. Kotolňu stavali v dvoch etapách. Prvú jej časť odovzdali do skúšobnej prevádzky vlani v septembri v investičnom náklade 3,2 mil. €. Druhá etapa projektu súvisela s rekonštrukciou piatich kotolní na výmenníkové stanice a ich prepojením s kotolňou Biomasa II. v investičnom náklade 1,7 mil. €. Spoločnosť Spravbytkomfort sa rozhodla pre výstavbu kotolne na biomasu na Sekčove po dobrých skúsenostiach s prevádzkou kotolne Biomasa I. na Jazdeckej ulici určenej pre Sídliská I., II. a III. Hlavným zámerom tejto investície bolo stabilizovať cenu tepelnej energie prechodom na využívanie biomasy a znížiť tak závislosť od jediného zdroja tepla – dodávky plynu. Spaľovaním biomasy sa prešovský dodávateľ tepla šetrnejšie správa aj k životnému prostrediu.

Po ukončení celej investičnej akcie bude spoločnosť koncom tohto roka zásobovať teplom z obnoviteľných zdrojov v meste približne 16 000 bytov, čo predstavuje 70% z celkového počtu zásobovaných bytov. Svoje služby poskytujú aj školám, obchodným firmám a majiteľom iných nebytových priestorov. Celkovo očakávajú zníženie spotreby plynu o 10 mil. m3 a tým zníženie produkcie skleníkových plynov o 19 tis. ton.

Mesto Prešov sa radí k deviatim mestám v Rakúsku, Nemecku a na Slovensku, kde Energiecomfort, partner mesta Prešov, obdobné zdroje vybudoval a prevádzkuje. Prešov je z týchto miest najväčšie a polovica jeho obyvateľov bude užívať teplo z biomasy. „Takto majú občania v Prešove o tretinu zníženú závislosť od dodávky plynu a zároveň cenu tepla, ktorá patrí na Slovensku k najnižším," povedal Minarik. Spravbytkomfort, a.s. Prešov je súčasťou nadnárodného koncernu Energiecomfort GmbH Viedeň, kde patria aj ďalšie slovenské spoločnosti Bytkomfort Nové Zámky, TT-Komfort Trnava.

 
 
Autor: SITA, Dátum 31.05.2012