/en/article/21922/nitra-ma-vratit-ministerstvu-dotaciu-na-priemyselnu-zonu/ Nitra má vrátiť ministerstvu dotáciu na priemyselnú zónu

Nitra má vrátiť ministerstvu dotáciu na priemyselnú zónu

Mesto Nitra má vrátiť ministerstvu hospodárstva dotáciu 3,59 milióna eur, ktorú dostalo na výstavbu cesty v Priemyselnej zóne Nitra – Sever. Ako informoval primátor Jozef Dvonč, dôvodom je, že sa znížil počet pracovníkov výrobcu televízorov Foxconn Slovakia a zároveň pred časom ohlásili odchod zo Slovenska tri firmy, ktoré boli na Foxconn naviazané. Ide o firmy Ryoka, Dia Moulding Slovakia a Daidong. Foxconn je nástupcom Sony v Nitre a výstavbu komunikácie okolo jej závodu s výjazdom na rýchlostnú cestu R1 stanovovala zmluva medzi štátom a Sony. Cieľom bolo odbremeniť vstupnú cestu do priemyselnej zóny v smere Nitra – Dražovce. Mesto výstavbu cesty pripravovalo niekoľko rokov, investíciu zastrešovala dcérska spoločnosť ministerstva hospodárstva MH Invest. Samospráva sa nechce dotácie len tak ľahko vzdať, mestské zastupiteľstvo poverilo primátora, aby ďalej rokoval s ministerstvom hospodárstva. "Zmluvu na dotáciu máme do roku 2014. My uznávame to, že pokiaľ by sa tie peniaze dali celospoločensky využiť lepšie, mohol by ich štát povedzme dočasne použiť, ale nechceli by sme sa vzdať tej investície v priemyselnej zóne,“ povedal Dvonč.

Primátor sa obáva, že k peniazom z dotácie sa už mesto nikdy nedostane, pokiaľ to nestanoví inak dodatok k zmluve o vrátení dotácie. S ministerstvom by sa chcel dohodnúť na tom, že peniaze mesto vráti s tým, že po naplnení priemyselnej zóny sa dotácia znova vráti. "Už aj vzhľadom na to, že sa o túto vec snažíme päť rokov na základe požiadavky firmy Sony a mesto Nitra už vynaložilo dosť nákladov na získanie územného rozhodnutia. Momentálne je to v stavebnom konaní,“ prízvukoval Dvonč. Podľa jeho odhadov už samospráva do projektu investovala 40 až 50-tisíc eur. Ako dodal, mesto má informácie o tom, že firma Foxconn by chcela ďalej rozvíjať výrobu. "Prázdne haly, ktoré zostali po dodávateľoch Foxconnu, by sme vedeli v štáte využiť. Aj s týmto posolstvom chcem ísť za ministrom hospodárstva,“ doplnil primátor. Podľa neho by Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) mohla mestu pomôcť do priemyselnej zóny pritiahnuť nových investorov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.11.2012