/en/article/8482/v-bratislave-ceny-bytov-v-najblizsich-rokoch-klesat-nebudu/ V Bratislave ceny bytov v najbližších rokoch klesať nebudú

V Bratislave ceny bytov v najbližších rokoch klesať nebudú

Ceny bytov v Bratislave by v najbližších troch až štyroch rokoch klesať nemali. Podľa odhadov by sa mali ceny skôr plynulo, ale nie prudko, zvyšovať. Ako pre agentúru SITA uviedol generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Lazík, tempo rastu cien bytov v Bratislave v tomto roku by malo zostať približne rovnaké ako v uplynulom roku, predpokladá sa priemerný 10– až 15-percentný nárast cien. „Ceny bytov v Bratislave začali rásť rýchlejšie v roku 2006, dôvodom bola silná a zdravá slovenská ekonomika. Rast bol spôsobený aj vstupom viacerých zahraničných spoločností či individuálnych kupcov na Slovensko. Podobná situácia v ekonomike je aj v súčasnosti, rast cien bytov môžu ovplyvniť dokončované stredné projekty či pripravované veľké rezidenčné projekty,“ povedal Lazík. Podľa neho by však o prudký nárast cien nemalo ísť, najväčšie pohyby sa odhadujú do 20 až 25 percent. Súvisí to aj s dobrým hrubým domácim produktom či ďalšími makroukazovateľmi. Ako ďalej uviedol, veľký význam by mohla mať aj plánovaná výstavba viac ako 7 tis. nových bytov na juhu Petržalky, veľký nárast či pokles cien bytov by však v tejto súvislosti nastať nemal. „Developer určite nekalkuluje, že prerobí. Ceny nebude upravovať dole, aj keby sa mu na začiatku podarilo predať napríklad 75 % bytov,“ konštatoval Lazík. Podľa neho je veľmi ťažké povedať, koľko bytov by sa v Bratislave muselo postaviť, aby ceny bytov prestali rásť a aby sa ustálili. „Dopyt by mohol časom narásť a potom by nemusel stačiť ani naplánovaný počet nových bytov,“ uviedol Lazík. Veľké výkyvy v cenách by nemal spôsobiť ani plánovaný prechod z koruny na euro. „Euro by nemalo mať veľký vplyv, skôr je to o psychologických súvislostiach,“ dodal Lazík.

Najdrahšie byty sa nachádzajú v historickom i širšom centre Bratislavy, vysoké ceny bytov sú aj v okolí Nív, Ružinova a v treťom bratislavskom obvode po Raču, vychytené sú tiež Kramáre. Cena bytov v Petržalke sa pohybuje okolo priemeru.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 09.03.2007