/en/article/8734/mesto-vlani-ukoncilo-46-stavieb-za-200-milionov-korun/ Mesto vlani ukončilo 46 stavieb za 200 miliónov korún

Mesto vlani ukončilo 46 stavieb za 200 miliónov korún

Prešovská radnica ukončila v minulom roku 46 stavieb za takmer 200 mil. Sk. Najviac financií, vyše 28 mil. Sk, išlo na rekonštrukciu chladiarenského zariadenia zimného štadióna. Mesto dokončilo rekonštrukciu západnej a východnej strany Hlavnej ulice vrátane vjazdu do centra z Jarkovej ulice a Ku Kumštu za približne 24 mil. Sk. Stavbári tu položili viac ako 3 000 štvorcových metrov dlažby, vymenili dažďové prípojky, na oddychovú zónu umiestnili nízke verejné osvetlenie, prvky drobnej architektúry, lavičky, svetelnú mapu Prešova a nahradili staré stromy za mladú zeleň. Na 25 školských stavieb išlo z mestských rozpočtu 21 mil. Sk, najviac peňazí preinvestovali na opravy striech. Kompletná rekonštrukcia Royovej ulice na Solivare si vyžiadala 11 mil. Sk. Peniaze išli na kanalizáciu, chodník, verejné osvetlenie, rigol a vjazdy na jednotlivé pozemky.

Tri z plánovaných stavieb sa vôbec nerealizovali, ide o fontánu pred vysokoškolským areálom, úpravu okolia plastiky Jána Pavla II. a metropolitnú sieť. Ku kontroverzným stavbám patrí aj nedokončené dielo Múza. Na pešej zóne mala už niekoľko rokov stáť socha koňa, na ktorom sedí žena. Autor dielo nedokončil, v januári splatil zálohu, ktorú dostal od mesta na jeho realizáciu. 

Na šiestich už rozostavaných stavbách sa bude pracovať aj v roku 2007. Mesto pokračuje vo výstavbe ďalších nájomných bytov na Majakovského a Sabinovskej ulici. Ide o úplnú rekonštrukciu a nadstavbu zdevastovaných bytov po Rómoch. Z celkového počtu 190 bytov za posledné dva roky dokončili 118 bytov, v tomto roku by sa do nových nájomných bytov malo nasťahovať ďalších 54 rodín. K rozostavaným stavbám patrí aj telocvičňa základnej školy na Sibírskej ulici, kde sa z plánovaných 39 mil. Sk vlani preinvestovalo 17 mil. Sk. Ešte pred komunálnymi voľbami tu slávnostne odovzdali do užívania halu, sprchy, šatne, sklady a kabinety. Do polovičky júna tohto roku by mali dokončiť aj príjazdovú cestu, parkovisko a zeleň. Na dokončenie v tomto roku čaká aj rekonštrukcia strechy Domu smútku a sanácia Ulice Pod Šalgovíkom, kde došlo k zosuvu pôdy.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 13.04.2007