/en/article/8735/ipd-navrhuje-park-a-promenadu-pri-chorvatskom-ramene/ IPD navrhuje park a promenádu pri Chorvátskom ramene

IPD navrhuje park a promenádu pri Chorvátskom ramene

Rakúska investorská spoločnosť International Property Development (IPD), ktorá plánuje výstavbu hotela a polyfunkčného domu na území parčíka Krasovského pri Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke, navrhuje vytvoriť park a promenádu pozdĺž Chorvátskeho ramena. Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol architekt Ivan Kočan, promenáda s novými stromami a kríkmi popri ramene by mohla spájať plánované námestie Jána Pavla II. pri Pajštúnskej ceste po nový mestský park pri Kauflande. „Na vytvorenie nového parku namiesto Krasovského sme hľadali takú lokalitu, ktorá by umožňovala trvalo rozvíjať zeleň, aby sa zároveň vylúčilo narúšanie územia ďalšou zástavbou. Navrhovaná lokalita má ideálnu centrálnu polohu v mestskej časti,“ povedal Kočan. Podľa neho by sa tu pritom za tri milióny, ktoré mestskej časti ponúka investor navyše za výrub stromov na Krasovského, mohlo osadiť 2 000 metrov štvorcových trávnika a vysadiť 1 600 metrov štvorcových kríkových plôch a 50 kusov stromov. Súčasťou lokality by mal byť aj existujúci skejtpark, ktorý by mal byť zachovaný ale skultúrnený.

Riaditeľ spoločnosti IPD Paul Rankine si myslí, že vybudovanie nového parku pri Chorvátskom ramene namiesto parku, ktorý navrhujú na Krasovského vytvoriť občianske iniciatívy, je výhodným riešením. Podľa neho by Sad Janka Kráľa pred hlukom chránila viac zástavba, ako park na Krasovského. „Je tam priveľký hluk na to, aby sa tam prechádzali mladé mamičky s deťmi,“ konštatoval riaditeľ. Na otázku, či hluk z diaľnice nebude vadiť návštevníkom hotela, predstavitelia spoločnosti odpovedali, že okná na budove budú odhlučnené a nebudú sa dať otvárať. Spoločnosť dokonca navrhuje v časti parčíka Krasovského s 280 stromami, ktorej by sa plánovaná výstavba nedotkla, vybudovať menší park. 

Mestská časť Petržalka podľa tlačového tajomníka miestneho úradu Ľubomíra Andrassyho však stále zastáva názor, že parčík Krasovského by chránil Sad Janka Kráľa lepšie ako plánovaná výstavba. Finančnú ponuku investora považuje za „jeden z ústretových krokov, ten však nemôže byť jediným argumentom, ktorý má ovplyvniť rozhodovanie, čiže, aby sa vo veci povedalo áno alebo nie. A nie vždy sa dá vyjadriť verejný záujem tromi miliónmi korún,“ povedal pre agentúru SITA Andrassy.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 13.04.2007