/en/article/9324/mini-maxi-farebne-struktury-alebo-4x4x4m/ Mini Maxi – Farebné štruktúry alebo 4x4x4m
Mini Maxi – Farebné štruktúry alebo 4x4x4m

Mini Maxi – Farebné štruktúry alebo 4x4x4m

Dnešný svet je naozaj plný farieb a všakovakých štruktúr. Preto si majiteľ stavebnej firmy, art – painter a architekt povedali, prečo by to tak nemohlo byť aj v interiéri? A tak od jari, respektíve od openning party 19.3.2007 funguje v Bratislave na Legionárskej ulici nový showroom firmy 4image s.r.o. na prezentáciu farebných povrchových štruktúr. Zadanie pre architekta bolo od začiatku viac než zaujímavé… Vytvoriť v priestore kocky 4×4×4m, teda mini – priestore, jeho maxi – málne využitie na prezentovanie farebných stien, štruktúr, fotografií ako možností výtvarného stvárnenia interiérov rôznych typov. Či už moderných, alebo vidieckych, nezávisle od ich funkčného využitia.

Preto sa vám možno bude zo začiatku zdať, že je to veľmi farebné a rôznorodé. A pestré. Ale tak to má byť, lebo slogan firmy hovorí práve o tom… A život je pes…trý. Takže milý návštevník sa tu určite nudiť nebude a môže si naozaj vybrať tú správnu „štruktúru“, ktorá môže byť dokonca „ušitá“ aj na mieru, podľa jeho želania. Popri klasických benátskych štukách a lazúrach, ktoré nie sú aj tak klasické, lebo štuko môže byť okrem iného povrchovo upravené zlatým, strieborným alebo medeným voskom, sa takto dostávame naozaj do inej sféry. To dokazujú samotné 3D štruktúry, ktorých dimenzie sú niekedy skoro nekonečné…

Pri vstupe dominuje veľký červený kruh, ktorý je doplnený plastickými sádrovými polgulami zlatej farby. Geometrickým členením plôch sa dostávame od štukových farieb k lazúram a plastickým štruktúram. Tie sú naozaj výtvarne veľmi pôsobivé – tehlová, fŕkaná, ihlanová, sieťovaná, pásikavá a ďalšie nám dávajú tušiť, že tu je skoro všetko možné. Takto sa ocitneme pri fotoštruktúrach, veľkoplošných ale aj menších rozmerov. Podsvietená fotka na skle je naozaj efektná. Aj kruhové výrezy fotografie (natlačenej na samolepiacej fólii) môžu nápadito doplniť akýkoľvek interiér. Principálne má využitie fotografie v interiéri naozaj dobrú perspektívu. Preto tomu venovali v showroome aj patričnú pozornosť. Veľkoformátová fotka to len potvrdzuje. Fotografia ako médium je využitá aj na soklovom múriku pod výkladom (abstraktná štruktúra) respektíve na podsvietenej firemnej reklame nad výkladom (oranžová štruktúra kože). Komu by sa lepšie páčilo mať zrnitú (jemnú alebo hrubú) povrchovú úpravu stien, tak si určite vyberie. Či už v akejkoľvek farbe alebo v striebornom prevedení. Tá vyzerá naozaj exkluzívne.

A keď už hovoríme o pestrosti života, tak architekt projektu Miro Minca vymyslel, že celý priestor v okolí výkladu bude obložený oceľovými platňami. A aby boli tieto aj patrične patinované, nechal ich na noc „patinovať“ na záhrade… Aj tak vznikajú nové štruktúry. Povrchová úprava lakovaním matným lakom ďalej už len fixuje danú patinu. A nešpiní po oteri rukou. V neposlednom rade si treba všimnúť aj veľmi „osobnú“ liatu podlahu, ktorú veľmi osobne vymyslel a realizoval konateľ 4image Adam Kubiš. V ponuke firmy budú teda aj liate podlahy na báze betónu typu PANDOMO v spolupráci s rakúskou firmou ARDEX, ktoré sa začnú realizovať po zaškolení zamestnancov v septembri tohto roku. A ako už bolo spomenuté, tie budú naozaj veľmi osobné, čo umožňuje kreatívne vstupovať do návrhu danej podlahy a urobiť ju tak úplne na „mieru“ klienta. Aj vďaka art – painterovi Richardovi Takácsovi, ktorého farebný a štruktúrový jemnocit v rukách je na nezaplatenie…

Ale cena sa dá dohodnúť vždy. A keďže ide naozaj o kvalitný výsledný produkt – štruktúru alebo farbu, tomu výrazne napomáha dodávateľ všetkych typov farieb – špecializovaný výrobca z Nemecka, firma STO, ktorá má dokonca na výrobu týchto špeciálnych farieb svoje vlastné vývojové štúdio a tradíciu už vyše 50 rokov. Takže svet plný farieb a štruktúr je blízko vás. Keď si chcete trocha osviežiť myseľ v tomto smere, tak sa stačí zastaviť v showroome 4image, kde zistíte, že niektoré interiéry môžu byť naozaj celkom iné… A život je pes…trý!

 
 
Autor: Ing. arch. Miro Minca, Dátum 23.07.2007