/en/article/9378/anglicky-park-by-mal-byt-obnoveny-koncom-buduceho-roka/ Anglický park by mal byť obnovený koncom budúceho roka

Anglický park by mal byť obnovený koncom budúceho roka

Jeden z mála krajinárskych anglických parkov v Európe – Zámocký park v Malackách, by mal byť zrekonštruovaný a obnovený už na budúci rok. Kultúrna pamiatka sa prirodzeným vývojom i rokmi nešetrných zásahov dostala do zlého stavu po stránke biologickej, estetickej, kultúrno-historickej i technickej. Bol zarastený, nedostatočne udržiavaný a nespĺňal kritériá. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Mestského úradu Malacky Ivana Potočňáková, časť projektu spolufinancovali z európskeho fondu PHARE, ďalšiu zase zo štrukturálnych fondov. V súčasnosti prebieha už tretia etapa. Od 3. júla 2006 až do 31. mája 2008 v rámci nej opravia obvodový múr od Sadovej ulice a od diaľnice, zrekonštruujú a vybudujú chodníky v pravej časti parku. Budujú sa tiež polievacie vodovody, pripravuje pôda pred zatrávnením a výsadbami a ozdravujú sa nefunkčné a nepotrebné objekty v parku. Od októbra 2006 do decembra 2007 vysadia nové vhodné stromy, kríky, založia nové lúky a čistinky, vybudujú studne, ktoré napoja na zavlažovací systém. Záhradníci tiež ošetria stromy, orežú suché, choré a poškodené konáre na inak zdravých stromoch. Ešte sa buduje rekreačný areál, kde postavili spevnené plochy, detské ihrisko a ľadovú plochu.

V druhej etape od augusta 2005 do júla 2006 prečistili park od náletových drevín, vyrúbali 758 starých, suchých a poškodených, teda nebezpečných stromov v parku, vyfrézovali pne po výruboch na miestach novonaplánovaných lúk a čistiniek v parku. Zhotovili tiež nové pletivové oplotenia okolo športových areálov v parku a na hranici s areálom nemocnice. Na jar 2007 vysadili aj nové stromčeky.

Prvá etapa obnovy a rekonštrukcie Zámockého parku v Malackách predstavovala vyčistenie a ozdravenie parku, terénne modelácie či vybudovanie komunikačného systému a odpočívadiel. Budovali sa časti murovaného oplotenia parku, vstupných brán, dosadzovali dreviny, budovali inžinierske siete, osádzali osvetľovacie telesá. Asi na 70 % rozlohy parku sa rekonštruovali trávnikové plochy a vysádzali stromy a kry. Projekt úspešne realizovali už od konca 90. rokov a park sprístupnili verejnosti v roku 2001.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 01.08.2007