/en/print/25308/presovu-sa-dari-vystavba-dialnice-d1-ide-podla-planu/ Prešovu sa darí. Výstavba diaľnice D1 ide podľa plánu

Prešovu sa darí. Výstavba diaľnice D1 ide podľa plánu

Minister dopravy Arpád Érsek dnes osobne skontroloval stav prác na stavbe juhozápadného diaľničného obchvatu mesta Prešov. Práce idú podľa harmonogramu a dodávateľ deklaruje dokončenie diaľnice o tri roky. Zároveň minister poklepal základný kameň rekonštrukcie kritickej križovatky v centre mesta.

Som rád, že výstavba prešovského obchvatu ide podľa plánu. Záleží mi na tom, aby táto stavba nemala meškanie, lebo ide o dôležitú cestu pre miestnych obyvateľov a zároveň úsek našej najdôležitejšej diaľnice na Slovensku. Je to jeden z projektov, ktoré chodím kontrolovať pravidelne a rád konštatujem, že som spokojný s prípravnými prácami,“ zhodnotil dnešný kontrolný deň minister Érsek.

Na diaľnici momentálne pracujú na násypoch, mostných pilieroch, prístupových cestách a dokončuje sa archeologický prieskum. V polovici júla sa začne raziť 2,2 km dlhý tunel Prešov z východnej strany od Košíc. Cena výstavby 7,8 kilometrového úseku D1 je 350 miliónov eur a prispievajú na ňu fondy EÚ. Plánované odovzdanie do užívania motoristom je v júni 2021.

Minister sa dnes zúčastnil aj slávnostného poklepania základného kameňa rekonštrukcie križovatky Levočská – Obrancov mieru. „Okrem toho, že riešime veľké rýchlostné obchvaty z juhu aj zo severu, nezabúdame ani na vnútromestskú dopravu. Dnes sme odštartovali výstavbu poslednej z troch križovatiek, ktoré po rekonštrukcii zlepšia priepustnosť automobilov v meste,“ povedal A. Érsek.

Križovatka I/18 Prešov, Levočská – Obrancov mieru bude zrekonštruovaná za 7 miliónov eur ako jeden z projektov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. V rámci výstavby sa cesta rozšíri o jeden pruh, ktorý je posledným úzkym miestom na dôležitom 4-pruhovom prieťahu celým mestom. Rekonštruovať sa bude aj most, ktorý je súčasťou križovatky. Šoféri budú po novej ceste jazdiť koncom roka 2019. V Prešove sú vo výstavbe ďalšie dve križovatky, ktoré budú odovzdané do užívania v tomto a v budúcom roku:
o I/20 Solivarská
o I/20 a III/3450 ul. Rusínska – ul. Generála Svobodu.

V prešovskom kraji za z eurofondov tiež investuje do rekonštrukcie 4 úsekov ciest prvej triedy a modernizácie 12 mostov.

 
Autor: MDV SR, Dátum 17.07.2018