/en/print/25318/areal-byvalej-bratislavskej-cvernovej-tovarne-oziva/ Areál bývalej Bratislavskej cvernovej továrne ožíva
Areál bývalej Bratislavskej cvernovej továrne ožíva

Areál bývalej Bratislavskej cvernovej továrne ožíva

Spoločnosť YIT Slovakia získala súhlasné záväzné stanovisko hl. mesta pre výstavbu prvej etapy rezidenčno-administratívneho komplexu ZWIRN. Noví obyvatelia sa môžu tešiť na bývanie v atraktívnej lokalite, výhľad na námestie pred Pradiarňou a k tomu príjemný vnútroblok so zeleňou a detskými ihriskami. Predpokladaný začiatok výstavby je jeseň 2019, jej ukončenie o dva roky neskôr.

Popri prácach na obnove budovy Pradiarne, zapísanej na zozname národných kultúrnych pamiatok, sa YIT púšťa do ďalšieho kroku smerom k revitalizácii areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. Prvá etapa nadviaže na nedávno skolaudovaný projekt Pari a vytvorí príjemný vnútroblok s priehľadmi na priľahlé námestie a budovu Pradiarne. Tri bytové domy dosiahnu max. osem podlaží, pričom dve horné poschodia budú smerom od Košickej ulice ustúpené. Ide o charakteristický prvok a jeden z dôvodov, pre ktorý odborná porota v urbanisticko-architektonickej súťaži zvolila pre realizáciu projektu víťazný ateliér Compass a vďaka ktorému nová výstavba plynule nadviaže na okolitú zástavbu. V 258 bytoch prvej etapy nájde nový domov približne 650 obyvateľov.

Pohľad na prvú etapu z Páričkovej ulice, skolaudovaný projekt Pari v pozadí naľavo

Prvá etapa nadviaže na už prebiehajúce aktivity v areáli, súvisiace s pamiatkovou obnovou Pradiarne a výstavbou nového námestia a podzemných garáží. Celkovo je zóna ZWIRN tvorená tromi mestskými blokmi, ktoré nadväzujú na radiálnu urbanistickú kompozíciu v okolí Dulovho námestia. Jednoduché urbanistické riešenie prinesie do prostredia prehľadnosť a čitateľnosť. Vzniknú cenné priehľady z Košickej ulice na dominantu územia, budovu Pradiarne, ktorá zároveň dostane potrebný rozptylový priestor v podobe námestia.

Pohľad na prvú etapu – vnútroblok v strede v spodnej časti vizualizácie

Projekt ZWIRN sa svojou kompaktnou podobou organicky zapojí do existujúcej okolitej zástavby Dulovho námestia a 500 bytov, a prispeje k rozvoju bulváru Košická, ktorý prepája rozvojové centrum mesta s Ružinovom. „ZWIRN sa nachádza na hranici dvoch urbanistických fenoménov Bratislavy – rozvíjajúceho sa nového centra mesta a stabilizovanej kompaktnej zástavby zóny Nivy. Tri polyfunkčné bloky podobnej veľkosti prepoja dnes rozdelené zóny po obvode bývalej továrne a pôvodný megablok nahradia príjemnou mierkou samostatných vnútroblokov. Veľmi nás teší, že máme príležitosť obnoviť toto historicky významné územie a priniesť doň nový život,“ hovorí Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia. Už stojacou súčasťou nového areálu ZWIRN je bytový dom PARI s 87 bytmi, ktoré svojich nových obyvateľov privítajú na jeseň tohto roka. Aktuálne prebieha aj obnova Pradiarne 1900, budovanie podzemnej garáže a priľahlého námestia, ktoré budú dokončené začiatkom roka 2020. Po dokončení štvrť ZWIRN prinesie viac ako 800 bytov v nízkopodlažnej blokovej výstavbe a 466 parkovacích miest v podzemnej garáži.

 
Autor: YIT, Dátum 05.09.2018