/en/article/10443/zvolen-a-jeho-autobusova-stanica/ Zvolen a jeho autobusová stanica
Zvolen a jeho autobusová stanica

Zvolen a jeho autobusová stanica

Až do roku 1991 mesto Zvolen nemalo vybudovaný centrálny prestupový bod v podobe autobusovej stanice. Do tohto času boli zriadené zastávky pre diaľkovú a prímestskú dopravu v centrálnej mestskej zóne /CMZ/, čo je historické jadro mesta Zvolen. Tento stav mal dlhodobo značne negatívny vplyv na životné prostredie danej lokality v podobe znečisťovania ovzdušia, veľkého hluku a vibrácií. Túto situáciu sa mesto Zvolen rozhodlo riešiť výstavbou autobusovej stanice ako prestupového bodu autobusovej dopravy s vhodným peším prepojením na železničnú stanicu a východziu pozíciu mestskej hromadnej dopravy /MHD/.

V nadväznosti na územný plán mesta Zvolen bola stavba umiestnená na ul. T.G.Masaryka v blízkosti areálu Technickej univerzity. Projektová dokumentácia stavby predpokladala výstavbu autobusovej stanice ako polyfunkčného areálu. Rozhodujúcou časťou stavby bol stavebný objekt dopravného charakteru t.j. cesty, chodníky, spevnené plochy, nástupišťa, potrebná technická a prevádzková infraštruktúra. Časť nástupišťa bola zastrešená železobetónovou konštrukciou. V druhej etape mali byť vybudované pozemné objekty s prevádzkami obchodu a služieb, ako aj prevádzkové a kancelárske priestory.

Už počas realizácie prvej etapy začal vznikať problém nedostatku finančných prostriedkov. Niektoré stavebné objekty boli po vecnej stránke značne redukované. Z uvedeného dôvodu sa s druhou etapou v rozsahu pôvodného projektu ani nezačalo. Pre potreby cestujúcej verejnosti bol postavený pozemný objekt so základným servisom služieb (výdaj cestovných lístkov, informácie, čakáreň a sociálne zariadenie). Ostatný voľný priestor bol ponechaný v podobe zatrávnenej plochy ako územná rezerva. Súčasne bola spracovaná urbanistická štúdia, v zmysle ktorej bola možná realizácia menších pozemných objektov s funkciou obchodu a služieb pre cestujúcu verejnosť. K dnešnému dňu boli zrealizované dva objekty s funkciou obchodu a občerstvenia, ktoré sú umiestnené na pešom ťahu v dotyku s areálom autobusovej stanice.

V roku 2004 bolo mesto Zvolen oslovené spoločnosťou Lidl na odpredaj pozemku za účelom výstavby objektu Lidl ako obchodného reťazca. Išlo o pozemok, ktorý bol súčasťou areálu autobusovej stanice vedený ako územná rezerva.

V roku 2005 došlo k dohode a obchodný dom Lidl bol skolaudovaný a uvedený do prevádzky. Súčasťou výstavby obchodného domu bola asanácia existujúcej výpravnej budovy a výstavba novej, ktorá poskytuje väčší komfort cestujúcej verejnosti. Súčasne platný územný plán mesta Zvolen umožňuje výstavbu asi dvoch menších prevádzok na pešom ťahu k autobusovej stanici v zmysle spracovanej urbanistickej štúdie, ale výstavba ďalších aktivít sa dá považovať za ukončenú.

Tento priestor je v územnom pláne definovaný ako priestor s prevládajúcou dopravnou funkciou a jeho prípadný ďalší rozvoj bude závisieť od potrieb mesta Zvolen a jeho obyvateľov napr. pri zavedení efektívneho systému integrovanej dopravy v meste Zvolen.

 
 
Autor: Ing. Jana Bobelová, Dátum 03.03.2008