/en/article/11411/blizi-sa-svetova-premiera-carloftu-v-berlinskom-kreuzbergu/ Blíži sa svetová premiéra CarLoftu v berlínskom Kreuzbergu
Blíži sa svetová premiéra CarLoftu v berlínskom Kreuzbergu

Blíži sa svetová premiéra CarLoftu v berlínskom Kreuzbergu

Trend: Keď autá bývajú s ľuďmi

Vstať z postele, obliecť sa a naštartovať auto, ktoré poslušne čaká na priestrannej terase priamo za oknami spálne. Zostúpiť s ním pomocou špeciálneho nákladného rýchlovýťahu CarLift a o dve minúty sa ocitnúť rovno na ulici. Po návrate z práce si vychutnávať dokonalý relax. Na každom poschodí zelená oáza s vlastnou záhradou, pieskovisko pre deti a iluminovaná hladina jazierka či bazéna s protiprúdom. A to všetko v najlukratívnejšej berlínskej štvrti, vysoko nad mestom, ďaleko od skutočnej prírody. Hotová pastva pre oči, balzam na dušu… Toto nie je hudba vzdialenej budúcnosti. To je realita prítomnosti.

Existujú šťastlivci, ktorí budú onedlho zdieľať obytný priestor spoločne so svojimi motorovými miláčikmi. Nie však preto, že by ich mali až tak radi – je to pre nich skôr otázka životného štýlu založeného na pohodlí, bezpečnosti a pocite istoty. Na rozdiel od väčšiny z nás zostanú pre nich problémy s parkovaním, nedostatkom zelene či povestnými autičkármi už iba spomienkou, ak si vôbec budú chcieť na to spomenúť.

Vymoženosti nekončia komfortom

Pre tých, čo dennodenne zažívajú kalváriu s čakaním na uvoľnenie parkovacieho miesta pri dome, prináša nemecký architekt Manfred Dick originálne a zároveň jednoduché riešenie: auto vo vlastnom byte. Tento nový trend, ktorý sa momentálne stáva ozajstným hitom vo svetových veľkomestách, ponúka nielen revolučný koncept bývania, ale aj svojskú pridanú hodnotu: uprostred hustej zástavby vyčarí priam idylický obraz vidieka.

Nejde však o hologram! Vlastníkom luxusných bytov umožní naplno si užívať všetky slasti súkromia a súčasne sa nevzdať nesporných výhod života v rušnom veľkomeste. Novostavby značky CarLoft majú na terase minimálne jedno miesto na parkovanie a moderné CarLifty, ktoré vyvezú svojich pasažierov v autách priamo do ich obydlí.

Prevratný vynález však nie je iba o komfortnej vymoženosti vykladať nákupy z kufra svojho plechového tátoša rovno do kuchyne. Ďalším neodškriepiteľným tromfom zostáva, že vandali ani zlodeji nemajú šancu dostať sa k autám obyvateľov, čo ich raz a navždy zbavuje obávanej nočnej mory, ktorá sa občas nevyhýba ani majiteľom pozemných či podzemných garáží.

Inšpirovala ho spodná voda

Navonok nič nenasvedčuje tomu, že by nemalo ísť o štandardný obytný dom – 11 bytových jednotiek s úžitkovou plochou od 150 do 325 metrov štvorcových, ba ani vlastná záhrada a bazén dnes už predsa nie sú ničím svetoborným. Nebyť špeciálneho výťahu pre autá! Na to, aby sa majiteľ dostal priamo na krytú terasu svojho bytu, nemusí ani na chvíľu pustiť z ruky volant. CarLoggia vyhradená na parkovanie tvorí totiž integrálnu súčasť každého bytu.

Výťah pre autá má rozmery 3×6 metrov a nosnosť 5 ton. Aby pohodlnosť nepoznala hraníc, obyvateľ bytu si ho naprogramuje tak, aby ráno zastal v presne stanovenom čase priamo pred jeho dverami! Takýto nevšedný nápad si Manfred Dick „nevycucal z prsta“ – inšpiroval ho k nemu vlastne prírodný živel. Vysoká hladina spodnej vody totiž znemožňovala vybudovať pod obytným komplexom klasické podzemné garáže. On sa však vynašiel vskutku elegantne: naprojektoval ich ako neoddeliteľnú zložku všetkých bytových jednotiek.

Napriek tomu, že CarLoft oplýva dokonalým pohodlím a luxusom, ceny za jeden „štvorec“ sa nešplhajú do výšav – od 2 000 do 2 400 eur. Byt s CarLoggiou pre jedno auto a záhradou s celkovou plochou 224 m2 vyjde na približne 450 000 eur. Akýsi strop náročnosti predstavuje penthouse triedy S na samom vrchu domu: jeho majiteľ má za 1,35 milióna eur k dispozícii úžitkovú plochu 325 m2, krytú terasu pre dve autá a dve záhrady s rozlohou 185 metrov štvorcových!

Patent si osvojujú ďalšie metropoly

Kvôli presnosti treba uviesť, že byty so zabudovanou garážou alebo miestom na parkovanie nepredstavujú nič nové pod slnkom. Už majster klasickej moderny Le Corbusier projektoval v 20. rokoch minulého storočia obydlia spoločné pre ľudí aj ich štvorkolesových sprievodcov. Projekt CarLoft však posunul myšlienku „auta pred dverami“ obrazne, ale i doslova vyššie. Kuriózne pritom je, že nový trend bývania v mnohomiliónových metropolách sa zrodil práve v krajine, ktorá sa vo sfére architektúry v posledných desaťročiach neprezentovala príliš avantgardne.

Hoci mnohým pripadá predstava auta na balkóne zvrátená, nový spôsob bývania si rýchlo nachádza nadšených stúpencov. Potvrdzuje to aj nasledujúci strohý fakt: všetkých jedenásť bytov v Kreuzbergu je už predaných, pričom do užívania by mali byť odovzdané v najbližších týždňoch. Nadšenie nachádza svojich pokračovateľov – idea CarLoftu, ktorej otec si ju dal patentovať v 39 krajinách, už stihla zožať celosvetový úspech. Inovatívny projekt si totiž osvojujú aj v ďalších nemeckých i európskych metropolách, napríklad v Mníchove, Hamburgu, Frankfurte nad Mohanom, Kolíne, Düsseldorfe či vo Viedni, ale aj v Dubaji. Predpokladá sa, že prvý zo série obytných domov CarLoft, ktorý sa vo vychytenej štvrti Kreuzberg uprostred pulzujúcej nemeckej metropoly práve dokončuje, zažije svetovú premiéru na jeseň 2008.

Vizualizácie: CarLoft

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 22.08.2008