/en/article/12410/svetova-kriza-traumatizujuci-faktor-ci-sanca-pre-slovensko/ Svetová kríza – traumatizujúci faktor či šanca pre Slovensko?
Svetová kríza – traumatizujúci faktor či šanca pre Slovensko?

Svetová kríza – traumatizujúci faktor či šanca pre Slovensko?

V napohľad absurdne postavenej východiskovej téze môže byť, paradoxne, zrnko pravdy, pokiaľ sa uchopí za opačný koniec. V tejto chvíli by napríklad otázka, ako môže Slovensko či ktorákoľvek iná krajina hľadať svoju šancu práve vo svetovej kríze, mohla pôsobiť provokatívne, ak nie naivne. Všetky prieskumy či štatistiky, ktorých čísla jednoducho nepustia, predsa hovoria jasnou rečou a to, čo sa na poli globálnej ekonomiky momentálne odohráva, interpretujú ako predzvesť zlých a ešte horších časov. Najmenší stredoeurópsky štát je však popri tom prijímateľom tých relatívne najlepších hodnotení, vyznamenaní a prognóz, aké komu v posledných mesiacoch rešpektované medzinárodné inštitúcie adresujú. Dokážeme z toho vylúpnuť svoju historickú príležitosť, alebo nás vlna paušálnej recesie zmetie spolu s ostatnými nevedno kam?

Hoci máme spomedzi štyroch stredoeurópskych krajín najrýchlejšie rastúcu ekonomiku, stabilite ktorej by teraz navyše – treba však dodať, že podľa očakávania časti expertov – malo napomôcť aj zavedenie eura, nikto z nich nevloží ruku do ohňa za to, že táto pomaly „axióma“ určite prežije.

Investovanie v strednej Európe na ústupe

Po podozrivo dlho trvajúcom období prehnaného optimizmu nastupuje fáza akéhosi postupného vytriezvenia a vnútorného akceptovania vonkajšej zmeny. Povestné „jóbovky“ začali klopať na dvere už koncom minulého roka – medzi prvými sa mihla správa spoločností CB Richard Ellis a Bratislava Research Forum, ktorá upozornila na spomalenie investičného trhu v dôsledku silnejúceho globálneho tlaku, zmenšenie podielu reálne uskutočnených z pôvodne ohlásených zámerov a klesajúci počet transakcií.

Ani najnovší prieskum svetoznámej poradenskej spoločnosti v odbore komerčných nehnuteľností Cushman & Wakefield (C&W) neveští pre investičný trh v celom priestore centrálnej Európy nič radostné. Už prakticky v roku 2008 ho spomalenie celosvetového ekonomického vývoja stálo prudký prepad na zanedbateľné tri miliardy eur, čo v celkovom objeme obchodovania predstavuje len polovicu dovtedy bežných výsledkov! Relatívne najväčší objem realitných investícií sa podľa správy C&W vlani podarilo zrealizovať Poľsku (1,747 mld. eur), potom – s výrazným odstupom – Česku (833 mil. eur), Maďarsku (407 mil. eur) a napokon Slovensku (119 mil. eur).

Slovensko favoritom v negatívnom zmysle

Hoci bol objem transakcií v Poľsku o 42 percent nižší ako v roku 2007, zostáva stále vyšší ako v roku 2004. Podstatný pokles investičných aktivít tu zavinilo zníženie úverovej schopnosti bánk – väčšina z nich koncom roka požičiavanie peňazí dokonca prerušila, čo mnohých investorov prinútilo stiahnuť sa z trhu.

Pokiaľ ide o Maďarsko, objem investícií sa tu vlani vyšplhal na zhruba 407 miliónov eur. Oproti obvyklej ročnej hodnote obchodovania, ktorá sa pohybovala vo výške jednej miliardy eur, to znamená prepad. Podľa C&W sa na ňom podpísala znížená úverová schopnosť bánk, ktorá „prakticky odčerpala likviditu z trhu“.

„Je pravdepodobné, že investori zameriavajúci sa na príležitosti budú tento rok na trhu dominovať a získajú primárnu nehnuteľnosť s vyšším výnosom. Okrem toho sledujú možnosti získania financií za primeraných podmienok, čo by malo nastať v priebehu roka 2009,“ predpokladá vedúci investičného tímu C&W v Budapešti Charles Taylor.

V priebehu roku 2008 dosiahol objem investícií v troch relevantných sektoroch (kancelárske budovy, nákupné centrá / maloobchod, priemysel / logistika) v Česku výšku okolo 850 miliónov eur. „V roku 2009 sa v ČR objavia nové typy investorov do nehnuteľností. Trhu budú na strane kupujúcich dominovať fondy príležitostné, ktoré nevyhľadávajú vysoké riziko a sústredia sa skôr na rozvinutejšie trhy,“ prognózuje vývoj James Chapman, vedúci investičného oddelenia C&W pre ČR a SR.

Situácia na Slovensku nie je výrazne odlišná, skôr naopak: v roku 2008 bol celkový objem investícií v troch hlavných sektoroch približne 119 miliónov eur, čo znamená najväčší – až 60-percentný pokles zo všetkých stredoeurópskych krajín. V dôsledku zvýšenej opatrnosti zahraničných kupujúcich klesol v sledovanom období výrazne aj počet veľkých investičných transakcií. Takmer polovicu tohto objemu vytvorili fondy v zahraničnom vlastníctve, no sídliace na území republiky.

Skloňovať sa bude rok 2009

C&W je uznávaným lídrom globálnych prieskumov v odbore nehnuteľností so širokou škálou vlastných, pravidelne zverejňovaných správ. Podceňovať jeho výstupy by bolo síce strategickou chybou, otázka znie ale trochu inak: čo konkrétne a môžu jednotlivé krajiny vôbec niečo podniknúť, aby sa vyhli trendu, ktorý ich bez milosti a výnimky strháva z okrajových prúdov do hlavného riečiska krízy? Odpoveď na ňu sa pokúsi nájsť najbližšie diskusné stretnutie internetového časopisu Stavebné fórum.sk nazvané Svetová kríza = príležitosť pre Slovensko, ktoré sa uskutoční v utorok 20. januára 2009 v konferenčnej sále bratislavského hotela Art Hotel William.

Podujatie, ktoré sa tematicky zameria na zhodnotenie podnikateľského prostredia na Slovensku v roku 2008 a jeho vyhliadky na rok 2009, prieskum o dopadoch krízy na našu ekonomiku, prijatie eura ako stabilizujúceho prvku v čase recesie, možnosti investovania v zmenených podmienkach a na sprísnenú politiku bánk ako nový faktor realitného podnikania, obohatia svojou aktívnou účasťou Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska, Martin Šuster z Národnej banky Slovenska, Ján Tóth z Klubu ekonomických analytikov, zástupca Inštitútu pre finančnú politiku, ako aj Tomáš Osuský z firmy Ernst & Young, ktorá nedávno zhotovila analýzu dopadu krízy na slovenské i nadnárodné spoločnosti.

Objemy realitných investícií v roku 2008

Sektor POĽSKO (v mil.) ČESKO (v mil.) MAĎARSKO (v mil.) SLOVENSKO (v mil.)
Kancelárie 1.074 € 481 € 349 € 85 €
Nákupné centrá/maloobchod 429 € 207 € 21 € 21 €
Priemysel/logistika 138 € 145 € 37 € 13 €
Ostatné 106 € - - -
Spolu 1.747 € 833 € 407 € 119 €

Zdroj: Cushman & Wakefield

Ilustračná snímka – J&T

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 14.01.2009