/en/article/12416/malo-invencie-v-pomenovaniach-tatranskych-hotelov/ Málo invencie v pomenovaniach tatranských hotelov

Málo invencie v pomenovaniach tatranských hotelov

Investorom vo Vysokých Tatrách pravdepodobne dochádza invencia pri vymýšľaní názvov nových alebo nadobudnutých hotelov. „Niektorí hotelieri prichádzajú s názvami, ktoré dráždia miestnych obyvateľov, pretože si myslíme, že tu nemajú čo hľadať,“ uviedol riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Príkladom je názov hotela Panda, ktorý sa objavil pred niekoľkými rokmi v Hornom Smokovci. „Panda je chránené zvieratko, ale že by panda mala reprezentovať zariadenie vo Vysokých Tatrách, o tom nie sme presvedčení,“ povedal Chudý.

Návštevníci môžu mať v budúcnosti problém s množstvom Grandhotelov vo Vysokých Tatrách. V nedávnej minulosti existovali len Grandhotel v Starom Smokovci a Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici. Neskôr pribudli Grandhotel Permon na Podbanskom, Grandhotel Bellevue v Starom Smokovci. Na Štrbskom Plese vyrastá Grandhotel Kempinski, aj keď tu ide čiastočne o návrat k pôvodnému menu. Značka Grand patrila ešte na začiatku 20. storočia vo Vysokých Tatrách najväčším a najluxusnejším zariadeniam. Návštevníkovi sa tak môže stať, že si zapamätá len to, že býva v Grande, ale až na mieste zistí, že v Tatrách je Grandhotelov niekoľko.

Podobne je to aj s názvom Palace a Bellevue (Pekná vyhliadka). V minulosti existoval vo Vysokých Tatrách len jeden hotel Bellevue v Starom Smokovci. Ten sa po rekonštrukcii premenoval na Grandhotel Bellevue. Nezostane však jediným. Na mieste zbúraného Kultúrneho domu v Starom Smokovci má vyrásť hotel Bellevue Palace. Okrem toho v Starom Smokovci dodnes stojí objekt starého hotela Bellevue. Názov Palace je tiež veľmi frekventovaný. Okrem pôvodného hotela Palace, ktorý vlastnia Kúpele Nový Smokovec, pribudol v tejto mestskej časti aj Royal Palace, v Starom Smokovci vyrastie Bellevue Palace a v blízkej Tatranskej Polianke je hotel Palace Tivoli.

Pozitívnym príkladom nového názvu hotela je podľa Chudého Vila Miramonti v Hornom Smokovci. „Na prvý pohľad by sa zdalo, že to patrí na pláž do Talianska, ale podľa historických záznamov tento objekt, v preklade hora zázrakov, sa tak volal,“ povedal P. Chudý. Peknými príkladmi sú aj hotel Borovica a apartmánový hotel Crocus na Štrbskom Plese alebo hotel Familia v Smokovci.

 
 
Autor: SITA, Dátum 15.01.2009