/en/article/13020/hotel-doubletree-by-hilton-kosice-prvy-u-nas-druhy-v-europe/ Hotel Doubletree by Hilton Košice – prvý u nás, druhý v Európe
Hotel Doubletree by Hilton Košice – prvý u nás, druhý v Európe

Hotel Doubletree by Hilton Košice – prvý u nás, druhý v Európe

Veľkokapacitných ubytovacích zariadení nebol v metropole východného Slovenska nikdy nadbytok. Ešte v časoch hlbokého socializmu, keď začal o 12 rokov starší hotel Hutník postupne upadať, znamenalo otvorenie interhotela Slovan v decembri 1971 pre Košice významnú udalosť. Napriek letopočtu aj v porovnaní so západnou Európou nízkej úrovni hotelového rezortu danej vtedajším politicko-ekonomickým systémom bol výrazným krokom vpred. Ani toto však nestačilo, aby v boji s plynúcimi desaťročiami obstál a obhájil si svoju prestíž. Po dlhom období stagnácie a chátrania došlo konečne k rozhodujúcemu zvratu. V júni 2007 sa Slovan dočkal dlho plánovanej prestavby a začal si písať ďalšiu stránku dejín nielen pod novým menom Doubletree by Hilton Košice, ale predovšetkým pod vlajkou svetovo uznávanej siete.

Hotel Slovan postavili na mieste bývalého najluxusnejšieho hotela na Slovensku – Schalkház z roku 1873. Po oslobodení Košíc (1945) ho premenovali na Slovan a toto meno nosill až do nedávnych dní. Pôvodnú budovu v 60. rokoch 20. storočia pre jej zlý technický stav zbúrali a na jej mieste vyrástol nový Slovan. Prieskumné práce, technické posudky a zmluvné podmienky medzi investorom Interhouse a.s. Košice a hotelovou sieťou Hilton Hotels Corporation ho nakoniec donútili zanechať koncept čiastočnej v prospech komplexnej rekonštrukcie. Tú pod developerskou gesciou J&T Real Estate úspešne zavŕšili a nový hotel Doubletree Hilton Košice slávnostne uviedli do prevádzky 19. februára 2009.

Priestranné izby v modernom dizajne

Do Košíc a na Slovensko vôbec tým súčasne zavítal prvý Hilton Family hotel. „Ide predovšetkým o business & conference hotel. Vyplýva to z kľúčového segmentu, ktorý by mal tvoriť hlavnú časť jeho návštevníkov. Predurčuje ho k tomu jednak jeho lokalizácia priamo v centre mesta a v bezprostrednom napojení na hlavné dopravné ťahy, jeho história – siahajúca až k prevádzke Schalkházu a hotela Slovan – a jednak sortiment ponúkaných služieb,“ povedal pre Stavebné fórum.sk riaditeľ hotela Doubletree by Hilton Košice Marek Harbuľák.

Ako doplnil, novozrekonštruované zariadenie disponuje 170 izbami vrátane 10 apartmánov. V ústrety zákonným predpisom a trendom ochrany zdravia ponúka na výber fajčiarske alebo nefajčiarske poschodia a ubytovacie jednotky pre telesne postihnuté osoby. Kompletne vynovené a priestranné izby v modernom dizajne poskytujú koncept Sweet Dreams® by Doubletree garantujúci pohodlný spánok, veľkorysú pracovnú plochu s vysokorýchlostným pripojením a wifi, rýchlovarnú kanvicu s ponukou kávy a čaju alebo sušič na vlasy.

Okrem 1 200 m2 flexibilnej plochy pre kongresy a konferencie so vstavanou najmodernejšou audio, video či tieniacou technikou a kapacitou 500 osôb v kino usporiadaní alebo pre gala večeru (okrúhle stoly) patria k ďalším prvkom jeho vybavenia fitness, sauna a whirpool, business centrum, dve reštaurácie so stredomorskou a medzinárodnou kuchyňou, lobby bar, kasíno, obchodná pasáž, concierge služby a 220 parkovacích miest v suterénnych priestoroch hotela a novom garážovom dome v prieluke.

Rekonštrukcia výzvou pre architektov

Keďže existujúce dispozičné riešenie hotela nevyhovovalo zvyšujúcim sa nárokom a trendom vo sfére cestovného ruchu, poslaním rekonštrukcie a dostavby bolo zhodnotiť jeho strategickú polohu, zvýšiť štandard reštauračných a ubytovacích služieb a zväčšiť kongresové a prenajímateľné obchodné priestory. „Stavebné a dispozičné úpravy sme navrhli tak, aby vyhovovali vyšším kritériám na zodpovedajúcu plochu, hygienu i samotné technické vybavenie izieb (klimatizácia, požiarna bezpečnosť, osvetlenie, audio a video vybavenie). Interiérové prvky mobiliáru v modernom duchu v odtieňoch tmavého a svetlého dreva vytvárajú elegantnú atmosféru,“ uviedol hlavný architekt projektu Martin Nedoba.

Ako zdôraznil, rekonštrukcia sa stala „neľahkou úlohou a zároveň výzvou“ pre architektov, ktorí si stanovili úlohu nadviazať na pôvodný koncept diela a racionálny prejav jeho autorov súčasnými vyjadrovacími prostriedkami. Dispozičné a prevádzkové zmeny sa najviac dotkli spodnej časti „podnože“, kde došlo k presunu pôvodného hlavného vstupu z Hlavnej do Rooseveltovej ulice, pričom podlažnosť i celková výška objektu ostali bezo zmeny. Pohyb klientov do a smerom z hotela sa tým stal pokojnejší, diskrétnejší, intímnejší.

Dôležitým faktom rekonštrukcie bolo začlenenie bývalého Slovana do svetovej hotelovej siete vzhľadom na charakter business & conference hotela. „Na základe franchisovej zmluvy ho investor prevádzkuje pod značkou Doubletree by Hilton Košice. Doubletree je súčasťou hotelovej siete Hilton a v súlade s jej stratégiou expandovať na európsky kontinent s touto značkou bol u nás otvorený ako druhý na európskom kontinente. Prvým takýmto projektom je hotel Doubletree by Hilton Milan,“ spresnil Harbuľák.

V rámci platnej legislatívy je košický Doubletree by Hilton zatriedený do kategórie **** a spĺňa atribúty kongresového hotela. „Projekt od začiatku pravidelne monitorovali pracovníci hotelovej siete, aby boli zabezpečené všetky platné štandardy nielen stavebnej časti, ale aj samotných interiérov a ich vybavenia. Pred ukončením rekonštrukcie sa vykonalo aj množstvo auditov zameraných na protipožiarne zabezpečenie a prípravu prevádzky. Výsledkom školenia, ktoré v niektorých profesiách trvalo aj viac ako dva mesiace, sú štandardov znalí zamestnanci pripravení poskytovať služby na najvyššej úrovni. Po hotelovou sieťou vydanom súhlase s prevádzkou bol spustený centrálny rezervačný systém, ktorého súčasťou je aj náš hotel,“ priblížil jeho riaditeľ cestu k uznaniu.

Rastie dopyt po kongresových kapacitách

Košice mali doteraz nedostatok štvorhviezdičkových kapacít. V meste je ohlásených niekoľko ďalších projektov – či už hotelov alebo komplexov, ktorých súčasťou by mali byť ubytovacie zariadenia. Po otvorení Doubletree by Hilton Košice a rekonštrukcii ďalšieho – dizajn hotela Yasmin (bývalý Hutník) vznikne čoskoro približne 340 izieb v kategórii štyroch hviezdičiek. A čo konkurencia, ktorá nikdy nespí?

„Tá terajšia – ak berieme do úvahy hotely v kategórii štyroch hviezdičiek (Bristol, Zlatý dukát v centre) ponúka menšiu kapacitu ubytovania – do 35 izieb, pričom na organizovanie kongresov a konferencií má priestorovo obmedzené kapacity. Ukončením rekonštrukcie hotela vznikla najväčšia plocha na organizovanie takýchto podujatí s celkovou kapacitou až 500 ľudí. Dopyt po takejto kapacite v Košiciach narastá, no na dostatočné využitie týchto služieb je potrebné dotiahnuť sem aj ďalších organizátorov či už konferencií a kongresov alebo iných podujatí. Výsledkom takéhoto snaženia je využitie služieb nielen nášho hotela, ale aj iných ubytovacích zariadení. Predpokladá sa, že nové hotelové projekty v Košiciach budú mať ambíciu pritiahnuť aj nových klientov. V súvislosti s tým je veľmi dôležité zachovať a rozširovať priame letecké spojenie s inými destináciami,“ zdôraznil riaditeľ Doubletree by Hilton Košice Marek Harbuľák. Ako však upozornil, Košice treba vnímať zároveň ako veľké mesto na východnom okraji Schengenu, čo vytvára ďalšie predpoklady na rozvoj v rámci rozširovania tohto priestoru smerom na východ.

Prestavba a modernizácia hotela znamená súčasne prvú lastovičku v premene celého okolia na urbanisticky, funkčne aj spoločensky ťažiskový priestor Košíc. Najmä v súvislosti s pripravovanou výstavbou nákupno-zábavného centra Au Park developera HB Reavis Group, ako aj iných projektov, je logická otázka, ako sa tieto skutočnosti odrazia na obsadenosti a celkovej prevádzkovej rentabilite ubytovacieho zariadenia. Posledné predpoklady naznačujú, že nehľadiac na avizovanú výstavbu ďalších dvoch hotelov v lokalite by sa mali všetky konkurenčné investičné aktivity navzájom zhodnotiť. A to je okolnosť, ktorá hotelu Doubletree by Hilton Košice v dlhodobej perspektíve jednoznačne nahráva.

Foto – J&T Real Estate

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 09.03.2009