/en/article/12583/sluzby-katastra-nehnutelnosti-budu-viac-elektronicke/ Služby katastra nehnuteľností budú viac elektronické

Služby katastra nehnuteľností budú viac elektronické

Služby slovenského katastra nehnuteľností budú viac elektronické. Ako vyplýva z poslaneckého návrhu zákona o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam, ktorý uviedol poslanec NR SR Ján Slabý (SNS), navrhovaná novela katastrálneho zákona vytvára základné legislatívne podmienky na elektronizáciu katastrálnych služieb a zrýchlenie katastrálneho konania. Súčasťou elektronických služieb je aj zabezpečenie efektívnej centrálnej expedície písomností z katastra nehnuteľností, ktoré predstavuje vykonanie niekoľko miliónov úkonov ročne. „Len jednoznačne definované vlastnícke práva k nehnuteľnostiam kladne ovplyvňujú vstup nových investícií, budovanie diaľnic a rýchlostných komunikácií, priemyselných parkov a strategických stavieb,“ dodal poslanec Slabý.

Elektronické služby budú zahŕňať nielen poskytovanie informácií z katastra nehnuteľností, ale aj podávanie návrhov na zápis vkladov práv k nehnuteľnostiam elektronickou cestou. Dynamicky sa rozvíjajúci trh s nehnuteľnosťami výrazne ovplyvňuje požiadavky žiadateľov na presné a rýchle informácie o vlastníckych a iných právach k nehnuteľnostiam a ich poskytovanie službami katastra nehnuteľností. Elektronizácia služieb katastra je okrem toho súčasťou Operačného programu Informatizácie spoločnosti a zároveň plnenia uznesenia slovenskej vlády z mája 2008 o národnej koncepcii informatizácie verejnej správy.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.01.2009