/en/article/13339/hodina-zeme-2009-v-globalnom-a-lokalnom-pohlade/ Hodina Zeme 2009 v globálnom a lokálnom pohľade
Hodina Zeme 2009 v globálnom a lokálnom pohľade

Hodina Zeme 2009 v globálnom a lokálnom pohľade

Ako je známe, vo viac ako 1100 mestách z 80 krajín celého sveta sa uplynulú sobotu – 28. marca 2009 medzi 20.30 a 21.30 hodinou na celých 60 minút rozhostila tma. Tamojšie podniky, organizácie, školy i jednotlivci sa symbolickým vypnutím svetla na jednu hodinu prihlásili k projektu Earth Hour 2009 – Hodina Zeme 2009, ktorý je ovocím spolupráce poradenskej spoločnosti v oblasti komerčných nehnuteľností CB Richard Ellis a World Wildlife Fund (WWF) – Svetového fondu na ochranu prírody. Zatiaľ čo jedni túto globálnu iniciatívu považujú iba za prázdne gesto, druhí namietajú, že jej vyšším poslaním je upozorniť lídrov priemyselne najvyspelejších štátov, ale aj jednotlivcov na prebiehajúce zmeny podnebia na našej planéte. Akcia je tiež spojená s myšlienkou poukázať na to, že na emisiách CO2 v ovzduší sa priamo či nepriamo veľkým dielom podieľajú aj budovy.

Odhaduje sa, že do aktívnej účasti na tejto akcii sa zapojila približne jedna miliarda ľudí, nevynímajúc všetkých približne 30-tisíc zamestnancov z vyše 300 pobočiek a kancelárií CB Richard Ellis Group. Spoločnosť získava popredné firmy s rôznorodo zameranými programami na podporu svojej myšlienky. K európskym metropolám – sympatizantom Hodiny Zeme sa zaradili aj Madrid, Londýn, Atény, Praha, Dublin, Štokholm a Kodaň. Cieľom CBRE je tiež pomáhať vlastníkom nehnuteľností a bytov s budovaním energetickej efektívnosti priestorov, ktoré spravuje.

Povzbudiť trvalé environmentálne postoje

25. marca 2009 oznámila CBRE svoju globálnu podporu WWF. Svoje pobočky má po svete dômyselne rozmiestnené, takže účasť podnikov a firiem na Hodine Zeme dokáže efektívne ovplyvniť.

„Svetový fond na ochranu prírody je potešený účasťou CBRE na Hodine Zeme 2009,“ povedal prezident a generálny riaditeľ WWF Carter Roberts. „Klimatická kríza ohrozuje schopnosť našej planéty umožniť život svojim obyvateľom. Chytré firmy vedia, že musia pracovať tak, aby nepoškodzovali svet obmedzených prírodných zdrojov, pokiaľ chcú dlhodobo zotrvať vo svojej činnosti. Hodina Zeme je pre ne skvelou príležitosťou, aby našli spôsob, ako obmedziť svoje environmentálne stopy, a to nielen v rámci svojej vlastnej činnosti, ale v rozsahu celého dodávateľského reťazca,“ pripomenul šéf WWF.

„Pre účasť na tejto jedinečnej akcii je rozhodujúci charakter. Nejde len o kancelárske budovy, ale o zodpovednosť každého zamestnanca v súkromnom sektore,“ tvrdí Andreas Ridder, riaditeľ CB Richard Ellis v Rakúsku, a dodáva: „Chceme povzbudiť všetkých, čo sa na Hodine Zeme zúčastňujú, nielen k symbolickému hodinovému vypnutiu všetkých zdrojov svetla, osobných počítačov či kuchynských spotrebičov, ale predovšetkým k trvalým environmentálnym postojom.“

Celosvetové hlasovanie o budúcnosti

Ekologická iniciatíva Hodina Zeme, ktorej cieľom je vyburcovať ľudí do boja proti globálnemu otepľovaniu, začala prvýkrát v Sydney v roku 2007, keď 2,2 milióna domovov a podnikov symbolicky vypli svoje svetlá na jednu hodinu. Výsledkom bol podľa organizátorov až 10,2-percentný pokles emisií skleníkových plynov v priebehu jednej hodiny. „Úžasné je, že to presahuje politické hranice. Dúfam, že účastníci si odnesú poznatok, že všetko, čo robíte, nech je to akokoľvek malé, sa počíta,“ povedal vtedy šéf iniciatívy Andy Ridley.

V roku 2008 sa do Hodiny Zeme zapojilo 50 miliónov ľudí. Architektonické skvosty ako Golden Gate Bridge v San Franciscu, Rímske Koloseum, Opera House i most Harbour Bridge v Sydney, ale aj komerčný Coca Cola billboard na Times Square v New Yorku zostali zahalené do tmy. Cieľom tohtoročnej akcie bolo posunúť ju na globálnu úroveň a zapojiť do nej aspoň jednu miliardu ľudí. Vypínanie svetiel sa takto stáva prejavom celosvetového hlasovania o budúcnosti a prežití ľudstva.

Obyvatelia Austrálie, krajiny s najvyššími emisiami skleníkových plynov na obyvateľa, organizujú počas Hodiny Zeme sériu spontánnych podujatí – napríklad na plážach so sviečkami či ďalekohľadmi na pozorovanie nočnej oblohy. Akcia svojím charakterom nápadne pripomína atmosféru masového sledovania zatmenia Slnka.

Slovensko OZE zatiaľ „neobjavilo“

O tom, ako dopadla tohtoročná účasť na Hodine Zeme 2009 u nás, sa jej organizátor zatiaľ nezmieňuje. Generálny riaditeľ CB Richard Ellis na Slovensku Joerg Kreindl potvrdil, že na podporu globálnej akcie sa bratislavská pobočka zaviazala k vypnutiu všetkých zdrojov mimo základného osvetlenia. Je však vysoko pravdepodobné, že jej propagácia – hojná na weboch, no slabšia v elektronických médiách – spôsobila, že sa o nej jednotlivci veľa nedozvedeli. V pozadí stojaci problém je akiste oveľa hlbší ako len neinformovanosť či neochota vyslať symbolické gesto.

Na nízky záujem o obnoviteľné zdroje energie (OZE) zo strany dotačnej politiky štátu a „priepastný rozdiel“ medzi ich podporou v Česku a na Slovensku si na marcovej konferencii internetového časopisu Stavebné fórum.sk Real Estate Market > Slovakia 2009 – Veľtrh investičných príležitostí posťažoval aj Mário Lelovský z firmy Media Control. Podľa neho sa z Ministerstva hospodárstva SR na tento účel neuvoľnila dosiaľ ani koruna. Štatistika je neúprosná: zatiaľ čo v roku 2006 sa u nás predalo iba 60 tepelných čerpadiel, v ČR to bolo až neuveriteľných 6 000! A o 50-percentnom príspevku na solárny panel môže slovenský spotrebiteľ iba ak snívať.

Prvolezcom mesto pod Zoborom?

Aj u nás sa však začínajú ľady konečne lámať. Minulý mesiac schválila vláda návrh zákona o podpore OZE a vysoko účinnej kombinovanej výroby, ktorý transponuje smernicu EP o podpore elektrickej energie vyrobenej z OZE (biomasa, voda, vietor, slnko, podzemné pramene) na vnútornom trhu. Výrobcovi takejto elektriny zo zákona vyplýva dlhodobá garancia cien – 15 rokov od uvedenia zariadenia do prevádzky, nárok na jeho prednostné pripojenie, prenos, distribúciu i dodávku elektriny v regionálnej distribučnej sústave.

Takisto výrobca biometánu – špecifického druhu OZE (ide o upravený bioplyn s technickými parametrami porovnateľnými so zemným plynom) – požíva právo na jeho prednostnú distribúciu do distribučnej plynárenskej siete. Návrh zákona zároveň upravuje vydávanie potvrdení o pôvode biometánu a elektriny z OZE a z vysoko účinnej kombinovanej výroby, ktoré slúžia výrobcom ako doklady pre nárok na podporu výroby elektriny.

Zdá sa, že aj na samosprávnej úrovni sa kompetentní pomaly prebúdzajú. Najďalej v tomto smere zašla zrejme Nitra. Najreálnejšie alternatívne zdroje energie sú podľa jej primátora Jozefa Dvonča slnko, bioplyn či termálna voda. A mesto pod Zoborom ich už začalo aj intenzívne hľadať: s cieľom nájsť geotermálny prameň dalo vypracovať geologický prieskum.

Aktivita nitrianskej samosprávy nevznikla sama od seba. Podpisom Dohovoru primátorov v Bruseli sa totiž zaviazala znížiť do roku 2020 emisie CO2 minimálne o 20 percent a zaviesť alternatívne zdroje tepla a energie. Štvrťmiliónová finančná injekcia EK a protokol, ktorý podpísalo 200 starostov európskych miest, ju podnietil zriadiť 6-člennú Energetickú agentúru (Nitra a Vráble, Slovenská poľnohospodárska univerzita, Energetický inštitút, Nitrianska teplárenská spoločnosť, Energetické centrum Bratislava a Energoprojekt Nitra). Pokiaľ ide o využitie alternatívnych zdrojov energie, všetky predpoklady na to, aby sa stala slovenským prvolezcom, má práve Nitra.

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 03.04.2009