/en/article/13894/latky-dekor-alebo-sik-kosela-interieru/ Látky – dekor alebo „šik košeľa“ interiéru?

Látky – dekor alebo „šik košeľa“ interiéru?

Urobiť dobrý interiér nie je až taká „sranda“, akoby si mohol niekto na prvý pohľad myslieť. Ani na druhý… Je to naozaj umenie zladiť v ohraničenom priestore všetky komponenty – farby, materiály, podlahy, svetlá, nábytok a taktiež aj dekoračné látky v podobe závesov, záclon a poťahov tak, aby ten, kto tam žije, mal z tejto celkovej kompozície príjemný pocit. Ale pre kreatívneho architekta alebo dizajnéra a jeho osvieteného investora by to nemal byť až taký problém. Jednou z možných dekorácií interiéru sú teda aj látkové dekory a poťahy. Vedeli o tom už aj pred pár sto rokmi šľachtici a zemepáni, keď si nimi vyzdobovali svoje zámky a kaštiele.

Dekoračné látky určite môžu interiér pekne „obliecť“. Dá sa o tom presvedčiť napríklad aj na najnovšej kolekcii dekoračných a zároveň aj poťahových látok Grandezza. Tieto naozaj opulentné látky a dezény dodajú ten správny šmrnc každému interiéru. A to sa dostaneme až do interiéru veľkých zaoceánskych výletných „krížnikov“…

Keď je dizajnér alchymista

Ale poďme po poriadku. Látky v interiéri majú okrem dekoračnej aj tieniacu funkciu. Tu je, samozrejme, dôležité definovať požiadavku na priepustnosť svetla cez látku. Či už ide o priesvitnú, polopriesvitnú alebo nepriesvitnú. V závislosti od toho potom vieme dosiahnuť aj rôzne svetelné scény resp. pomery v danom priestore. Už spomenutá kolekcia látok to svojím dizajnom, farbou a materiálom umožňuje priam ukážkovo. Ich celkový dizajn v štýle pop-art je maximálne prepracovaný. Vo väčšine ornamentálny vzor rôznych veľkostí a tvarov tak „dekoruje“ samotný dekor – látku. Farby podkladov sú prevažne sýte, počnúc od žltej, červenej, fialovej a končiac modrou. Čerešničkou na torte sú potom látky v zlatej a striebornej farbe.

Tieto látky sú v nepriesvitnom vyhotovení, a preto sa používajú najmä v obytných interiéroch, ako sú byty, hotely resp. reprezentačné, divadelné a rezidenčné priestory. Môžu sa však kombinovať aj s priesvitnými materiálmi, čím sa dá dosiahnuť zaujímavý efekt „prelínania“ dvoch látok a zároveň aj ich farieb. Spôsob aplikácie samotného vzoru na látku je tiež rafinovaný a vyžaduje si okrem kreatívneho prístupu dizajnéra aj dlhodobé skúsenosti výrobcu. Ten je niekedy doslova až alchymista.

Látka sa teda potláča farbou, čo je jedna z klasických metód, alebo sa príslušný vzor dá vytvoriť aj rôznymi chemickými reakciami, keď sa látka máča v chemických roztokoch tak, že zreaguje len príslušná jej časť (napr. tam, kde nie je vzor), a tak vzniká plasticita dekoru. Toto možno dosiahnuť na látkach z prírodných materiálov, ako sú napríklad hodváb, bavlna alebo vlna, ale rovnako na umelých tkaninách. Veľmi zaujímavý je aj efekt, keď látka v závislosti od uhla pohľadu mení svoju priesvitnosť a farebnú sýtosť. To je tiež záležitosť tých správnych chemických reakcií. Samozrejme je potom už len na architektovi, aby to dokázal v interiéri vhodne využiť a dosiahnuť tak patričný efekt.

Pokožovanie, vyrezávanie, prišívanie

Okrem už spomenutých farebných, plastických a vizuálnych efektov je dôležitý aj príjemný „omak“ látky. Tu sa tiež kladie veľký dôraz na výsledný efekt, to znamená maximálne príjemný pocit pri dotyku látky. Väčšinou ide teda o lesklé či zamatové povrchy, ale tu tiež môžeme zažiť aj rôzne rafinesy. Tou je aj efekt akoby kryštálikmi posiatej trblietajúcej sa látky. Veľmi príjemne pôsobí efekt takzvaného „pokožovania“ látky. Aj samotná štruktúra – plasticita tkaniny môže vytvárať zaujímavé efekty. Tu treba aj spomenúť možnosť kašírovania látok na steny, čím sa dá dosiahnuť akoby efekt „steny z látky“. Tento variant je určite veľmi zaujímavý aj v kombinácií záves – poťah – stena v jednom dekore.

Pri dizajnovaní týchto látok sa pracuje aj s ďalšou formou spracovania, a tou je vyrezávanie rôznych geometrických tvarov do látky, resp. ich následné prišívanie, čo je síce veľmi komplikovaná technológia, ale efekt stojí naozaj za to. Lom svetla na takejto látke a zároveň 3D-efekt je v tomto prípade vždy iný, a tým aj jedinečný. Tak ako sa teda snažíme pekne obliekať svoje telo, to isté by sme mali dopriať aj nášmu interiéru a „zaodieť ho peknou košeľou“. Či už je to priestor obývačky s decentným dekorom alebo spálne s viac opulentným… V byte, v hoteli, či v kajute. Alebo honosným a gracióznym dekorom v divadle.

Takže poprosím, látky nástup na scénu!

Foto – autor

 
 
Autor: Ing. arch. Miro Minca, Dátum 22.05.2009