/en/article/16435/vystava-ireality-dalsi-zaujimavy-napad-galerie-novostavieb/ Výstava iReality – ďalší zaujímavý nápad Galérie novostavieb

Výstava iReality – ďalší zaujímavý nápad Galérie novostavieb

Napriek tomu, že o bytovej architektúre a interiérovom dizajne sa hovorí dosť často, celá táto oblasť ako keby zostávala vo sfére „voľnej tvorby“, kde je takmer všetko dovolené. Čo autor, to originálny nápad, koncepcia či nebodaj avantgardný trend. Na Slovensku už síce dlhé roky ponúkajú svoje kreatívne služby viaceré interiérové a dizajnové štúdiá, no zariaďovanie obytného priestoru ešte stále býva v prevažnej miere výsadou jeho majiteľa. Výber a inštaláciu výtvarných diel nevynímajúc.

Svojským spôsobom sa pokúsila novú inšpiráciu do tejto problematiky vniesť bratislavská GALÉRIA NOVOSTAVIEB výstavou iReality z diel mladého slovenského výtvarníka Martina Varholíka. Tá poukázala aj na to, že spájanie architektúry bývania a výtvarného umenia – pokiaľ sa uchopí správne – sa môže stať obojstranne prospešným počinom, ktorý napomôže cibreniu rozlišovacej schopnosti.

Nový prístup k nakupovaniu bývania

Jedným z hlavných poslaní bratislavskej GALÉRIE NOVOSTAVIEB, ktorá momentálne zastrešuje už 21 rezidenčných projektov od viacerých developerov, je popri zjednodušení nákupu nehnuteľností formou komplexného prehľadu aj reanimácia dopytu na stagnujúcom realitnom trhu. A práve výstava iReality si podľa vyjadrenia usporiadateľov kladie okrem iného za cieľ poukázať na nové spôsoby, akými možno pristupovať k nakupovaniu bývania prostredníctvom prepojenia sviežeho umenia a prezentácie obydlí.

Zdá sa, že Varholík sa od tohto primárneho motívu nedištancuje a jeho uskutočneniu napomáha sebe vlastným spôsobom – výtvarným dielom. Jeho umelecká tvorba je špecifická predovšetkým tým, že pri nej používa kombináciu techník sprejomaľby a koláže. Môže ale vôbec existovať nejaký presvedčivý vzťah – spojovací mostík medzi výtvarným umením a architektonickou tvorbou?

Cieľom spojenie obidvoch druhov umenia

Podľa autora diel vystavovaných v GALÉRII NOVOSTAVIEB môže, pretože je jasný a jednoduchý: „Architektúra je umením, ktoré najviac odzrkadľuje aktuálnosť doby. Zároveň každý v menšej či väčšej miere dostáva do súčasti svojho bývania aj umenie ako také. Obrazy, fotky, vlastné fotky. V zásade aj naaranžovaná kytica je umenie. Keď sa teda pozrieme na bývanie, tak ľudia do väčšej alebo menšej miery sledujú aj to, ako vyzerá byt, dom, celý komplex a zároveň aj okolie. Koniec koncov to odráža aj konečnú cenu. My sme v podstate iba mienili spojiť tieto dva druhy umenia. A plánujeme v tom pokračovať ďalej,“ uviedol počas vernisáže Martin Varholík.

Ako sme už pred časom informovali, GALÉRIA NOVOSTAVIEB ponúka široký výber nehnuteľností predovšetkým v Bratislave a jej okolí, a to priamo od developerov. Záujemcovia o kúpu bytu či domu si tak môžu porovnať rôzne ponuky na jednom mieste, a získať v relatívne krátkom čase prehľad o kvalitatívnych aj kvantitatívnych parametroch prezentovaných projektov. Komplexná ponuka Galérie zahŕňa aj bezplatné poradenstvo pri identifikácii najvhodnejšieho typu financovania kúpy bytu alebo domu a obsiahly balík výhod zákazníckeho programu.

Kombinácia obrazov, bývania i vzdelávania

Vernisáž k výstave diel Martina Varholíka je súčasťou programu GALÉRIE NOVOSTAVIEB, ktorým spája svoj priestor s umelcami, ale takisto študentmi. Dynamická atmosféra doplnená hudobnou produkciou DJ Rozoberta dosiahla nevtieravým spôsobom skĺbenie architektúry s obrazmi.

„Práve kombinácia umenia, vzdelávania a bývania môže byť zaujímavá pre všetky zúčastnené strany,“ povedal o inšpiračných zdrojoch nevšedného nápadu jeden z partnerov projektu GALÉRIE NOVOSTAVIEB Boris Škoda. „Aktivity spojené s umením alebo vysokými školami, viažuce sa akýmkoľvek spôsobom k bývaniu, sú atraktívnym doplnkom pre všetkých zákazníkov a tých, ktorí v oblastí realít pôsobia,“ doplnil ho druhý partner Rastislav Ivanič.

Po vernisáži k výstave iReality si náš internetový časopis nenechal ujsť príležitosť na krátky rozhovor priamo s autorom obrazov prezentovaných v GALÉRII NOVOSTAVIEB Martinom Varholíkom.

Nepýta si oblasť dizajnu a špeciálne výtvarného riešenia interiéru – vzhľadom na početný výskyt umeleckého nevkusu – tiež svoje „odborné poradenstvo“?

Nemyslím si, že práve odborné poradenstvo. Skôr stupeň uvedomia verejnosti – kultúrneho, emocionálneho, intuitívneho… Je to o schopnosti ľudí dešifrovať podnety z okolia a vyjadrovať ich vo svojej vlastnej interpretácii reality a zároveň o ich správnom pochopení úlohy architekta pri tvorbe ich obytného priestoru. Všeobecne mám pocit, že sme svedkami zaujímavého vývoja dizajnu a architektúry v živote človeka, pričom kvalita konkrétneho diela záleží od kvality všetkých jej tvorcov – architekta i majiteľa bytu.

Galéria novostavieb si vytýčila za cieľ zjednodušiť nákup nehnuteľností poskytnutím komplexného prehľadu, a tým prebrať realitný trh z letargie. V čom vidíte možnosti výtvarného diela napomôcť realizácii tohto zámeru?

Úlohou výtvarného diela je stimulovať myšlienkové procesy diváka novým smerom a podporovať jeho kreatívne prejavy k akejkoľvek forme sebarealizácie. Z tohto pohľadu je podľa mňa dôležité „žiť s umením“, teda kultivovať masmediálne a reklamné prejavy, realizovať výstavy a, samozrejme, uplatňovať výtvarné diela v životnom prostredí človeka – v architektúre.

Pod pokračovaním spájania obidvoch umeleckých druhov ste mali na mysli svoje všeobecné odhodlanie alebo už konkrétne zadané projekty?

Mám veľa plánov a veľa odhodlania.

Foto a zdroj – Kharisma

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 19.03.2010