/en/article/17484/podla-sefa-doprastavu-1-balik-ppp-do-konca-augusta-neuzavru/ Podľa šéfa Doprastavu 1. balík PPP do konca augusta neuzavrú

Podľa šéfa Doprastavu 1. balík PPP do konca augusta neuzavrú

Finančné uzavretie 1. balíka PPP na výstavbu a prevádzku 5 úsekov diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom nie je podľa generálneho riaditeľa Doprastavu Dušana Šamudovského reálne ani do konca augusta. Tento problém súvisí s postojom Európskej komisie k environmentálnym aspektom trasy v úseku Turany – Hubová vedenej cez chránené územia Veľkej a Malej Fatry. Ministerstvo dopravy určilo ďalší termín finančného uzavretia balíka na 31. 8. v čase, keď mu šéfoval Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Úseky má postaviť a 30 rokov prevádzkovať koncesionárska spoločnosť Slovenské diaľnice. Európska investičná banka (EIB) by naň mala poskytnúť úver 1 mld. eur. Medzinárodné konzorcium s účasťou Doprastavu aj Váhostavu uspelo s ponukou 3,3 mld. eur na projektovanie, výstavbu, prevádzku aj údržbu úsekov D1. Minister Ján Figeľ (KDH) chce v PPP projektoch pokračovať, mali by však byť výhodné pre štát. „Ak by malo ísť o výhody len na jednej strane, už by to sotva bolo partnerstvo a teda PPP,“ tvrdí Šamudovský.

 
 
Autor: SITA, Dátum 09.08.2010