/en/article/18440/stavba-d1-pri-ziline-nemusi-byt-podla-chomu-lacnejsia/ Stavba D1 pri Žiline nemusí byť podľa Chomu lacnejšia

Stavba D1 pri Žiline nemusí byť podľa Chomu lacnejšia

Rozhodnutie Koaličnej rady o zastavení 3. balíka PPP ešte negarantuje, že sa úseky diaľnice D1 v okolí Žiliny začnú stavať a ich výstavba bude lacnejšia. Uviedol to poslanec za Smer-SD a bývalý riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igor Choma na mimoriadnej schôdzi parlamentu o príprave a výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest. „Súčasná vláda pokračuje už niekoľko mesiacov vo svojej stratégii zastavenia výstavby,“ povedal ďalej.

Choma spochybnil, či šéf rezortu dopravy Ján Figeľ dohodol s koncesionárom pre 3. balík PPP zníženie ročnej splátky. „Otázkou je, či vôbec bola vyrokovaná nejaká zľava. Koncesionár tieto informácie na rozdiel od koncesionára 1. balíka verejne nepotvrdil a počuli sme ich len z úst pána ministra alebo jeho hovorcu,“ dodal Choma. Ministerstvu dopravy tiež vyčítal, že nevypracovalo žiadne analýzy, ktoré by preukázali predraženie výstavby diaľnic cez PPP projekty. Ako ďalej pripomenul, v dôsledku rozhodnutí terajšej vlády je výstavba na D1 úplne zastavená, až na stavbu úseku Jablonov – Studenec.

 
 
Autor: SITA, Dátum 22.12.2010