/en/article/17988/kremnica-ludia-sa-mzu-vyjadrit-k-podobe-zechenterovej-zahrady/ Kremnica: Ľudia sa môžu vyjadriť k podobe Zechenterovej záhrady

Kremnica: Ľudia sa môžu vyjadriť k podobe Zechenterovej záhrady

Kremnický mestský park – Zechenterovu záhradu, ktorá je od roku 1958 kultúrnou pamiatkou, chce tamojšia mestská samospráva komplexne obnoviť. Architektonicko-urbanistickú štúdiu aj s vizualizáciami, ktorú dalo mesto vypracovať a zverejniť na svojej internetovej stránke kremnica.sk, môžu občania pripomienkovať do 29. 10.

Podľa prvého variantu by záhrada mala návštevníka informovať o diele a živote lekára a spisovateľa Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského, po ktorom je pomenovaná, ale i o živote v dome číslo 99, ku ktorému záhrada patrila. Druhý variant, nazvaný Záhrada umelcov – umelci v záhrade, je jednoduchší a navrhuje menej zelene. Vychádza z požiadavky prebudovať záhradu na mestský park.

„Architekti predstavili dva varianty riešenia rekonštrukcie, pričom prvý variant podporuje historický štýl záhrady a druhý pristupuje k tvorbe priestoru voľnejšie. Cieľom oboch návrhov je podporiť historickú kontinuitu priestoru v súlade s jeho doterajším vývojom, podporiť génia loci záhrady v kontexte s mestom, informovať verejnosť o jej jedinečnosti a prostredníctvom nej zvýšiť patriotizmus obyvateľov Kremnice,“ uviedol hovorca mestského úradu v Kremnici Silver Jurtinus.

 
 
Autor: SITA, Dátum 21.10.2010