/en/article/18035/kriza-v-stavebnictve-bude-pretrvavat-aj-v-buducom-roku/ Kríza v stavebníctve bude pretrvávať aj v budúcom roku

Kríza v stavebníctve bude pretrvávať aj v budúcom roku

Kríza v slovenskom stavebníctve bude podľa predstaviteľov Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska pokračovať aj v roku 2011. Vzhľadom na zložitú situáciu v štátnom rozpočte sa nedá očakávať, že slovenské stavebníctvo zachránia verejné investície. Prvý viceprezident zväzu Oto Hornáček predpokladá, že v tomto sektore príde o prácu niekoľko tisíc zamestnancov. Štát by sa podľa jeho slov mal sústrediť hlavne na vytváranie priestoru na prílev investícií. Príchod investorov by mohol byť totiž výrazným impulzom na zníženie nezamestnanosti na Slovensku a mohol by vytvoriť priestor aj pre stavbárov.

Stavebníci kritizujú zámer vlády zverejňovať zmluvy v rámci verejného obstarávania. „Sprístupňovaním zmlúv, bez ohľadu na skutočnosť, či predmetné zmluvy obsahujú informácie, ktoré sú obchodným tajomstvom, vzniká riziko ohrozenia ústavou garantovaných práv,“ uvádza zväz s tým, že týmto môžu byť súťažné prostredie a sloboda podnikania vážne ohrozené.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 28.10.2010