/en/article/19307/liptovsky-mikulas-obnova-za-96-miliona-zachrani-budovu-muzea/ Liptovský Mikuláš: Obnova za 9,6 milióna zachráni budovu múzea

Liptovský Mikuláš: Obnova za 9,6 milióna zachráni budovu múzea

Rekonštrukciou za 9,6 mil. eur v objektoch Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva odstránia ich nevyhovujúci stav a pripravia priestory na rozšírenie expozícií, potvrdila riaditeľka múzea Dana Šubová. Rekonštrukcia historickej budovy je podľa nej nevyhnutná pre zlú elektroinštaláciu, vykurovanie, vlhkosť v suteréne a strešnú krytinu. Terajší stav, keď sa v 2 budovách nachádzajú súčasne expozície a prevádzkové miestnosti, sa zmení. V historickej časti budú všetky expozície, čím sa zefektívni ich prevádzka.

Starú budovu doplnia špecializovanou knižnicou, polyfunkčnou konferenčnou miestnosťou, výstavným priestorom, bezbariérovými prístupmi do expozícií a výťahom. „Pre návštevníka máme prichystané upútavky na expozície a program múzea. Prínosom bude aj viacero úrovní poskytovania informácií v návštevníckom a výučbovom režime,“ dodala Šubová. Vo vstupnej hale pribudne informácia o histórii budovy, mesta a múzea. Nové slnečné kolektory uľahčia prevádzku budovy. Projekt je financovaný z 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zvyšok zo štátneho rozpočtu.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 16.05.2011