/en/article/19314/bratislavsky-magistrat-je-na-kontrolu-financovania-stadiona-pripraveny/ Bratislavský Magistrát je na kontrolu financovania štadióna pripravený

Bratislavský Magistrát je na kontrolu financovania štadióna pripravený

Magistrát hlavného mesta je pripravený prizvať kontrolórov na finančný audit zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Minister financií Ivan Mikloš poslal predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu list so žiadosťou o preskúmanie financovania prestavby štadióna. Rezort financií je pripravený a ochotný poskytnúť potrebnú súčinnosť, aby sa verejnosť dozvedela, či boli peniaze vynaložené z verejných zdrojov minuté účelne. „Túto aktivitu sme spoločne plánovali, preto to pre nás v zásade nie je nová informácia,“ uviedol hovorca magistrátu Michal Stuška.

Mesto potrebuje uvoľniť pre štadión ešte 30 mil. eur. Pôvodne mal stáť 75 miliónov, náklady na dostavbu dosiahli napokon 96 mil. eur vrátane vyvolaných investícií (dobudovanie infraštruktúry, búranie cyklistického štadióna, vnútorné vybavenie). „Čiastočne sme to riešili tzv. reštrukturalizáciou nezaplatených faktúr voči dodávateľovi,“ uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Faktúry prevzala na seba Slovenská sporiteľňa, ktorá má vzťah voči mestu. Podobným spôsobom mesto navrhuje reštrukturalizovať ďalších 14 mil. eur do banky, ktorá poskytne najlepšie podmienky. Ministerstvo školstva už poskytlo mestu na štadión dotáciu vo výške 40 miliónov eur. Vláda mu požičia 12 miliónov na 5 rokov s ročným úrokom 3,5 %, pričom istinu začne splácať s ročným odkladom.

 
 
Autor: SITA, Dátum 17.05.2011