/en/article/19379/bratislava-dotacia-na-lodenicu-pjde-z-buducorocneho-rozpoctu/ Bratislava: Dotácia na Lodenicu pôjde z budúcoročného rozpočtu

Bratislava: Dotácia na Lodenicu pôjde z budúcoročného rozpočtu

Na dotáciu na výstavbu Lodenice v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves bude mesto hľadať zdroje v budúcoročnom rozpočte. Mestskí poslanci schválili návrh na prerokovanie a schválenie zmeny uznesenia o poskytnutí jednorazovej dotácie na výstavbu Lodenice. Návrh predložila poslankyňa Petra Nagyová-Džerengová. Mesto je podľa nej v tomto roku v ťažkej finančnej situácii.

V minulom volebnom období poslanci mestskej časti Karlova Ves podľa nej schválili predaj pozemkov s tým, že všetky peniaze pôjdu na výstavbu Lodenice. Výnos z predaja majetku sa delí percentuálne medzi mesto a mestskú časť, mesto však svoj podiel poskytlo mestskej časti prostredníctvom dotácie. V čase jej schvaľovania (2008) bol v platnosti zákon, podľa ktorého išlo 55 % z predaja pozemkov mestskej časti a 45 % mestu (377 000 eur). Keď spoločnosť Karloveské rameno zaplatila za pozemky, pomer podielu sa zmenil v prospech mestskej časti na 60 % ku 40 % pre mesto.

Lodenica sa nachádza v záplavovom území a po opakovaných záplavách je v dezolátnom stave. Mestská časť čaká na prostriedky od mesta, aby sa mohla Lodenica zrekonštruovať. Nová Lodenica by mala stáť na zvýšenom pozemku, čím by sa záplavy eliminovali. Podľa Nagyovej-Džerenkovej je výnimočná aj tým, že nie je uzavretá len pre svojich členov, ale je otvorená aj pre verejnosť.

 
 
Autor: SITA, Dátum 27.05.2011