/en/article/19634/dotacie-na-dokumentacie-budu-do-80-percent-nakladov/ Dotácie na dokumentácie budú do 80 percent nákladov

Dotácie na dokumentácie budú do 80 percent nákladov

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR môže v príslušnom rozpočtovom roku poskytnúť obciam a mestám dotáciu do výšky 80 % oprávnených nákladov, preukázateľne vynaložených na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie (ÚPD). Miestne samosprávy však budú musieť preukázať, že majú zabezpečené vlastné zdroje na spolufinancovanie najmenej vo výške 20 %. Vyplýva to z vládnej novely zákona o poskytovaní dotácií na spracovanie ÚPD obcí, ktorú včera podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Parlament schválil novelu zákona 6.7. s tým, že účinnosť nadobudne 1.9.2011. Podmienky dotácií na tento účel dosiaľ upravoval ministerský výnos. Doterajší objem dotácií na spracovanie ÚPD obcí zostane 180 tis. eur aj pre tento a nasledujúce 3 roky. Ďalšou podmienkou bude, aby obce mali schválené zadanie na spracovanie ÚPD a uzatvorenú zmluvu o jej spracovaní. Ich zastupiteľstvá musia navyše prijať uznesenie so záväzkom, že proces obstarávania a schvaľovania ÚPD potrvá najviac 3 roky od uzatvorenia zmluvy o poskytnutí dotácie. Ak ministerstvo od nej odstúpi pre porušenie podmienok, žiadateľ stratí nárok na dotáciu počas 3 rokov.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 19.07.2011