/en/article/19430/schneider-electric-slovensko-potrebuje-zelene-budovy/ Schneider Electric: Slovensko potrebuje zelené budovy

Schneider Electric: Slovensko potrebuje zelené budovy

Spoločnosť Schneider Electric sa stala jedným zo zakladajúcich partnerov Slovenskej rady pre zelené budovy (Slovak Green Building Council – SKGBC). Organizácia združuje popredných hráčov v oblasti stavebníctva a developmentu, architektov a projektantov, dodávateľov stavebných systémov, materiálov a technológií a finančníkov. Jej cieľom je dosiahnuť, aby sa na Slovensku stali energeticky úsporné budovy a ekologická výstavba bežným štandardom.

Na štátnu správu a firmy vytvára tlak aj Stratégia 2020 a Európska direktíva o energetickej hospodárnosti budov (EPBD). Práve v tejto oblasti vidí svoje poslanie SKGBC, ktorá si kladie za cieľ zvýšiť energetické úspory a znížiť spotrebu energií. „Budovy sa dnes podieľajú takmer 40 % na celkovej energetickej spotrebe. To je viac než doprava či priemysel. Ak ju dokážeme zredukovať, bude to obrovský prínos pre spoločnosť, životné prostredie, aj ľudí samotných,“ vysvetľuje Vladimíra Bukerová, riaditeľka SKGBC.

SKGBC sa na tom bude podieľať podporou vzorových projektov, inovatívnych modelov a zelených technológií na slovenskom stavebnom trhu. „Obsahom našej práce budú aj vzdelávacie aktivity cielené na odbornú i laickú verejnosť. Zároveň sa chceme aktívne zapájať aj do relevantných legislatívnych aktivít, ku ktorým vieme poskytnúť hodnotenie alebo navrhnúť zmysluplné riešenia odrážajúce pohľad odborníkov z praxe,“ dodáva Bukerová.

 
 
Autor: SITA, Dátum 07.06.2011