/en/article/20078/v-hlohoveckom-okrese-chcu-postavit-bioplynku-za-35-miliona-eur/ V hlohoveckom okrese chcú postaviť bioplynku za 3,5 milióna €

V hlohoveckom okrese chcú postaviť bioplynku za 3,5 milióna €

Green Energy Systems Slovakia plánuje postaviť v katastrálnom území obce Červeník bioplynovú stanicu. Do jej výstavby v hlohoveckom okrese chce investovať 3,5 mil. eur. „Dôvodom potreby prevádzkovania zariadenia je skutočnosť, že v okrese Hlohovec sa v súčasnosti nenachádza žiadne zariadenie na spracovanie tekutých poľnohospodárskych odpadov a biologického odpadu. Ide o možnosť poskytnúť obciam a podnikateľským subjektom pôsobiacim v danom regióne prijateľným a ekologickým spôsobom zhodnocovať biologicky rozložiteľný odpad,“ zdôvodnila spoločnosť vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Ročne by mala bioplynka vyrobiť takmer 8-tisíc MWh elektrickej energie a viac ako 8-tisíc MWh tepelnej energie. Spracovávať bude poľnohospodárske a vytriedené biologicky rozložiteľné odpady, ako aj využiteľné zložky komunálneho odpadu. S jej prevádzkou by sa malo začať v septembri 2012.

 
 
Autor: SITA, Dátum 05.10.2011