/en/article/20052/levice-zacala-sa-kolaudacia-obnoveneho-namestia-hrdinov/ Levice: Začala sa kolaudácia obnoveného Námestia hrdinov

Levice: Začala sa kolaudácia obnoveného Námestia hrdinov

V Leviciach sa začala kolaudácia zrekonštruovaného Námestia hrdinov. Slávnostné otvorenie pre verejnosť je naplánované na 12. 10, informoval primátor Levíc Štefan Mišák. Prestrihnú symbolickú pásku, v kultúrnom programe vystúpia levické hudobné skupiny. „Námestie slávnostne rozsvietime, pustíme fontány a vypustíme balóniky,“ dodal Mišák.

Rekonštrukcia námestia z eurofondov sa začala v septembri 2010. Investícia dosiahla asi dva milióny eur. „Projekt sa nevošiel finančne do tých peňazí, ktoré nám mohla dať EÚ,“ podotkol primátor. Výška projektu na získanie peňazí z eurofondov bola obmedzená na 1,66 milióna eur, z toho 95 % mesto získalo a 5 % doplatilo zo svojho rozpočtu. Zároveň investíciu ešte dodatočne zvýšilo z vlastných zdrojov o ďalších zhruba 365-tisíc eur na opravu pamätníka na Námestí hrdinov, pozemné siete a fontány.

Na námestí vznikla oddychová zóna s lavičkami, osvetlením, 74 stromami a 3 fontánami s pitnou vodou. Vybudovali tiež autobusovú zastávku a informačné tabule. Zachovala sa aj zhruba polovica historických kameňov z pôvodnej dlažby, čo požadovali mnohí starší Levičania. „Všetky práce prebehli presne v zmysle harmonogramu, aj predkolaudačné kontroly dopadli dobre,“ zhodnotil Mišák.

 
 
Autor: SITA, Dátum 30.09.2011