/en/article/20493/stavebne-konanie-zjednodusi-jeho-elektronizacia/ Stavebné konanie zjednoduší jeho elektronizácia

Stavebné konanie zjednoduší jeho elektronizácia

Súčasnú byrokraciu v stavebnom konaní by mala znížiť jeho elektronizácia. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MD) pripravuje verejné obstarávanie na elektronizáciu stavebného poriadku (SP) a územného plánovania (ÚP). Projekt bude financovaný z európskych zdrojov v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti.

Na Slovensku trvá povoľovací proces v stavebnom konaní v priemere 70 dní, čo je v porovnaní s vyspelými krajinami EÚ neúmerne dlho. „Na vybavenie povolenia treba predložiť množstvo najrôznejších dokumentov, ktoré nezaťažujú len peňaženky občanov, ale aj dotknuté inštitúcie. Na národnej úrovni v súčasnosti neexistuje centrálny informačný systém na účely SP a ÚP, ktorý by umožňoval podávať stavebné dokumenty elektronicky v spojitosti s podmienkami a zámermi určenými v ÚP,“ informovalo MD.

Cieľom projektu je zintegrovať a zefektívniť výkon agend podľa stavebného zákona s využitím moderných informačných technológií, elektronizácia jednotlivých úkonov a on-line prístup k digitalizovaným priestorovým informáciám. Vďaka informačným systémom sa podľa MD plošne zvýši ich dostupnosť a transparentnosť. Projekt elektronizácie zabezpečí aj prepojenie ÚP s ostatnými priestorovými agendami štátu, čím prispeje k naplneniu európskej smernice INSPIRE.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 20.12.2011