/en/article/20787/trencin-mesto-zrusilo-stavebne-povolenie-na-jamu/ Trenčín: Mesto zrušilo stavebné povolenie na jamu

Trenčín: Mesto zrušilo stavebné povolenie na jamu

Stavebný úrad mesta Trenčín vydal rozhodnutie o zrušení stavebného povolenia pre spoločnosť Tatra Real Trade. Spoločnosť plánovala postaviť na trenčianskej pešej zóne podzemné garáže a obchodnú galériu. Problém nastal, keď archeológovia objavili vo vykopanej jame v hĺbke asi 2 m zvyšky pravdepodobne predsunutej časti mestského opevnenia, vybudovaného v 17. storočí. Pamiatkari považujú nález za slovenskú raritu a nariadili ho zachovať na mieste.

Spoločnosť Tatra Real s tým nesúhlasila, pretože by nedokázala zámer v projektovanej podobe realizovať. Žiadala preto o vytiahnutie nálezu a jeho prezentáciu na povrchu. Hoci rovnaký názor zastávalo aj mesto, pamiatkari neustúpili a ministerstvo kultúry nález vyhlásilo za Národnú kultúrnu pamiatku. Investor od realizácie plánovaného projektu odstúpil a jama zostala mestu, keďže pozemky mala spoločnosť na základe zmluvy s mestom získať po kolaudácii garáží.

Trenčiansky stavebný úrad podľa hovorkyne mesta Eriky Ságovej ako prvý na Slovensku využil paragraf 127 odsek 3 stavebného zákona, ktorý hovorí o tom, že stavebný úrad môže rozhodnúť o zrušení stavebného povolenia, pokiaľ sa v stavbe nájde pamiatka mimoriadneho významu. Podľa spomínaného zákona je takáto pamiatka majetkom štátu, investor by si mal preto podľa Ságovej uplatniť svoje ústavné práva voči SR, nie voči mestu Trenčín. Ministerstvo kultúry však nevidí dôvod, aby štát znášal náklady spojené s podnikateľským rizikom, na ktoré bol investor vopred upozornený.

 
 
Autor: SITA, Dátum 17.02.2012