/en/article/20812/svoju-kunsthalle-chce-mat-do-dvoch-rokov-aj-zilina/ Svoju kunsthalle chce mať do dvoch rokov aj Žilina

Svoju kunsthalle chce mať do dvoch rokov aj Žilina

Žilina by mohla mať svoju kunsthalle zrejme ešte skôr ako Bratislava. Občianske združenie Truc sphérique, ktoré prevádzkuje multikultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie, chce do roku 2012 premeniť na stánok umenia Neologickú synagógu v Žiline. S takouto myšlienkou prichádzajú v čase, keď sa vyostruje diskusia o kunsthalle v hlavnom meste. So svojím projektom rekonštrukcie a opätovného využitia stavby vyhrala súťaž miestnej židovskej náboženskej obce.

Autori konceptu hovoria, že bratislavskému projektu nechcú konkurovať. „Od ministerstva kultúry a mesta nechceme nič viac a nič menej ako štandardné podmienky ísť do grantových súťaží,“ povedal kurátor Fedor Blaščák. Po obnove by sa mala synagóga stať dejiskom samostatných výstav, neformálneho vzdelávania a výskumných aktivít s vyústením do edičnej činnosti. Konať by sa tu mohli aj klubové projekcie filmov, konferencie, občasné koncerty, festivaly či kurzy jogy. Plánovaná je aj kaviareň, kníhkupectvo a detský kútik.

Autorom štúdie rekonštrukcie je architekt Martin Jančok, držiteľ architektonickej ceny CE.ZA.AR 2012. Odhadovaný rozpočet je milión eur, viaceré práce zabezpečujú na báze dobrovoľnosti. Cieľom je spojiť verejné zdroje a peniaze od súkromných mecénov a spoločensky zodpovedných firiem. „Príbeh rekonštrukcie neologickej synagógy nebude len príbehom stavby kunsthalle, ale aj príbehom toho, odkiaľ kam sme sa za 22 rokov po novembri '89 dostali,“ uviedol Blaščák. Zameranie budovy a vypracovanie pamiatkového výskumu umožnil grant z programu rezortu kultúry 20-tisíc eur. Nádejne sa javí možnosť financovania z Nórskych fondov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 23.02.2012