/en/article/21046/moldava-nad-bodvou-ma-kotolnu-na-biomasu-za-27-miliona-eur/ Moldava nad Bodvou má kotolňu na biomasu za 2,7 milióna eur

Moldava nad Bodvou má kotolňu na biomasu za 2,7 milióna eur

Spoločnosť Tepelné hospodárstvo Moldava zo skupiny francúzskeho energetického koncernu Cofely uviedla v Moldave nad Bodvou do prevádzky kotolňu na biomasu. Celková výška investície sa vyšplhala na 2,67 mil. €r. „Nový zdroj na drevnú štiepku, ktorý zásobuje teplom všetkých obyvateľov mesta prinesie výhodnejšie ceny pre konečných spotrebiteľov, keďže cena štiepky je nižšia ako zemného plynu,“ uviedol koncern. „Nová tepláreň zvýši energetickú bezpečnosť mesta a objem skleníkových plynov,“ konštatoval riaditeľ Divízie výroby a distribúcie energií Cofely Jozef Smolka.

Cieľom investície je tlakovo oddeliť zdroje tepla na biomasu od výmenníkových staníc, čo umožní jeho prioritné využívanie s celkovým inštalovaným výkonom 5 MGW. Dodávateľom technológie na spaľovanie drevnej štiepky sa po výberovom konaní stala spoločnosť Herz. Projekt, ktorého súčasťou je aj inštalácia domových odovzdávacích staníc tepla v 8 bytových domoch a teplovodné prepojenie týchto odberných miest s kotolňou, podporil Európsky fond regionálneho rozvoja v rámci OP Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

Cofely, súčasť najväčšieho energetického koncernu GDF Suez, pôsobí v 60 krajinách sveta. Na slovenský trh vstúpil pred 2 rokmi kúpou holdingu Hetech Services. Manažuje výrobu a distribúciu tepla v Liptovskom Mikuláši, Brezovej pod Bradlom, Moldave nad Bodvou, ako aj v bratislavských mestských častiach Rača a Ružinov. Na Slovensku spravuje viac než 2 200 nehnuteľností a zamestnáva vyše 500 ľudí.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 04.04.2012