/en/article/21415/jablonov-zacala-sa-vystavba-posledneho-useku-dialnice-na-spisi/ Jablonov: Začala sa výstavba posledného úseku diaľnice na Spiši

Jablonov: Začala sa výstavba posledného úseku diaľnice na Spiši

Národná diaľničná spoločnosť začala stavať II. úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. „Je to posledný úsek diaľnice v spišskom regióne v dĺžke 9,5 kilometra. Týmto úsekom sa začala výstavba posledného úseku diaľnice medzi Prešovom a Ružomberkom,“ uviedol počas dnešného poklepania základného kameňa stavby riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš. Tento úsek diaľnice by mal byť dokončený o tri roky a jeden mesiac. Dokončením tohto úseku v roku 2015 by mala byť definitívne dokončená aj celá diaľnica medzi Prešovom a Ružomberkom.

Celkové náklady na výstavbu II. úseku Jánovce – Jablonov, ktorý sa začína pri Levoči, predstavujú 126,257 mil. eur bez DPH. Stavba je spolufinancovaná z Kohézneho fondu vo výške 85 %. Zvyšnú časť prostriedkov investuje štát a Národná diaľničná spoločnosť. Súčasťou 9,54 kilometrového úseku je aj krátky, dvojrúrový tunel Šibenik v dĺžke 635 metrov a veľké obojstranné odpočívadlo Levoča. V rámci úseku sa postaví 12 mostov.

Novozačatý úsek zo západnej strany priamo nadväzuje na I. úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, ktorý je vo výstavbe od roku 2011 a bude dokončený v roku 2013. Z východnej strany nadviaže na úsek D1 Jablonov – Studenec, ktorý je už v prevádzke v jednom profile od roku 2010. Momentálne Národná diaľničná spoločnosť buduje druhý profil, ktorý bude dokončený v roku 2012. Nová diaľnica odbremení cestu I/18 od dopravy, ktorá prechádza cez mesta Levoča a obce Klčov, Spišský Hrhov a Nemešany. Tento úsek je jedným z najnehodovejších úsekov v Prešovskom kraji. Diaľnica po vybudovaní preberie celú tranzitnú dopravu, zvýši bezpečnosť cestnej premávky a výrazným spôsobom zlepší životné prostredie v centrách Levoče a dotknutých obcí.

 
 
Autor: SITA, Dátum 26.06.2012