/en/article/21517/projekt-pre-zahradky-ma-respektovat-vidiecky-raz-devina/ Projekt pre Záhradky má rešpektovať vidiecky ráz Devína

Projekt pre Záhradky má rešpektovať vidiecky ráz Devína

Projekt pre lokalitu Devín Záhradky v Bratislave by mal zodpovedať vidieckemu rázu mestskej časti. Pre agentúru SITA to potvrdila špecialistka komunikácie v spoločnosti Skanska SK Andrea Vráblová. Pôvodný projekt Viladomy, ktorý sa mal v lokalite stavať, rátal s výstavbou štvorpodlažných 23 viladomov s 381 bytovými jednotkami vrátane inžinierskych sietí a komunikácií. Obyvateľom mestskej časti sa však tento projekt nepozdával pre hustú zástavbu, spoločnosť sa ho preto rozhodla zmeniť.

Ako uviedla Vráblová, 12. júna predstavila spoločnosť Skanska mestskej časti Devín návrhy urbanisticko-architektonickej štúdie pre lokalitu Devín Záhradky od štyroch rôznych architektonických ateliérov. Do užšieho výberu sa dostali dve štúdie. Podľa Vráblovej bude bližšia podoba projektu známa až po ich vyhodnotení, čo by malo byť do konca augusta. „Po schválení kompromisného návrhu bude prijaté memorandum, resp. dohoda o spolupráci medzi Skanska a mestskou časťou Devín, ktorá ukotví parametre vzájomnej spolupráce,“ uviedla Vráblová. Dohodu o spolupráci by mohli podpísať do konca septembra. Ako uviedla starostka mestskej časti Devín Ľubica Kolková, mestskej časti sa pozdáva návrh, ktorý by rátal s polovičným počtom obyvateľov oproti pôvodnému návrhu. Počet obyvateľov Devína by tak nestúpol o 1 100, ale len o niečo vyše 500. Devín je za návrh, ktorý v dolnej časti lokality zahŕňa bytovky s dvoma podlažiami a ustupujúcim podlažím, v strednej časti by šlo o väčšie a v hornej časti o klasické rodinné domy.

 
 
Autor: SITA, Dátum 25.07.2012