/en/article/21525/petrzalka-na-vystavbu-parkovacich-domov-peniaze-nema/ Petržalka na výstavbu parkovacích domov peniaze nemá

Petržalka na výstavbu parkovacích domov peniaze nemá

Bratislavská mestská časť Petržalka bude pravdepodobne pri výstavbe nových parkovacích domov spolupracovať so súkromnými investormi. Ako informovala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová, samospráva na to nemá dostatok peňazí. Výstavba parkovacích domov je súčasťou balíka nových pravidiel parkovania v Petržalke, ktoré mestská časť v súčasnosti pripravuje. V celej Petržalke chýba v súčasnosti približne 18-tisíc parkovacích miest. Mestskí poslanci na júnovom zasadnutí zastupiteľstva rozhodli, že mesto zverí do správy mestskej časti 6 083 metrov štvorcových pozemkov v hodnote 196 046,60 eura na prvú etapu výstavby parkovacích domov.

Princípy regulovaného parkovania v Petržalke schválili v júni miestni poslanci. Podľa slov Grebeňovej-Laczovej momentálne v mestskej časti pracujú na ďalších krokoch, ktoré by mali viesť ku schváleniu všeobecne záväzného nariadenia. Bližšie podmienky však závisia aj od pripravovanej podrobnej analýzy dopravnej situácie a statickej dopravy. Tá by mala priniesť odpovede na otázky, ktoré konkrétne komunikácie budú vyhradené rezidentom, ktoré na dočasné parkovanie, kde budú miesta napr. pre držiteľov preukazu ZŤP, kde budú automaty na karty či kde postavia parkovacie domy.

Petržalka napríklad plánuje v rámci pripravovaného rezidentského parkovania udeľovať jednu kartu na jeden byt a chce zaviesť aj dočasné spoplatnené parkovanie. V súčasnosti platné vyhradené parkovanie by mala mestská časť zrušiť. Pilotné lokality, kde by mohli spustiť regulované parkovanie v najväčšej mestskej časti hlavného mesta, sú Dvory IV. a Malé centrum a Lúky VII. a VIII. Na Dvoroch momentálne chýba približne 1 500 parkovacích miest, na Lúkach zhruba 1 400. Nerezidenti budú môcť v mestskej časti parkovať za poplatok na vymedzených úsekoch ciest a v určených hodinách. Dve percentá z kapacity parkovísk by mala mestská časť vyhradiť pre zdravotne postihnutých a pre taxíky zriadi pri cestách boxy.

 
 
Autor: SITA, Dátum 30.07.2012