/en/article/22008/petrzalka-chce-parkovacie-domy-stavat-s-investormi/ Petržalka chce parkovacie domy stavať s investormi

Petržalka chce parkovacie domy stavať s investormi

Aby sa zlepšila situácia s parkovaním v bratislavskej Petržalke, potrebuje mestská časť rozšíriť počet parkovacích miest na svojom území. Petržalská samospráva plánuje výstavbu parkovacích domov. Ako uviedol jej starosta Vladimír Bajan, Petržalka by ich potrebovala pre riešenie situácie niekoľko desiatok. V celej mestskej časti totiž chýba v súčasnosti približne 18-tisíc parkovacích miest.

Petržalka momentálne rokuje s hlavným mestom o spoločnom riešení parkovania v mestskej časti, najmä o pozemkoch vhodných na nové parkoviská a parkovacie domy. Samospráva pripravuje vytvorenie podmienok pre investorov na výstavbu parkovacích domov, keďže podľa starostu by ich mali budovať predovšetkým súkromní investori. „Som ďaleko od toho, aby som presviedčal verejnosť o tom, že obec v tejto finančnej situácii bude sama stavať garážové domy, na to jednoducho žiadna samospráva nemá,“ povedal Bajan. Starosta zároveň priznal, že si uvedomuje citlivosť danej témy najmä vzhľadom na obyvateľov. „Akákoľvek nová stavba v území znamená určitý konflikt s obyvateľmi lokality, ktorí okolo seba nechcú mať ďalšiu stavbu,“ uviedol starosta.

Výstavba parkovacích domov je súčasťou balíka nových pravidiel parkovania v Petržalke, ktoré mestská časť pripravuje. Petržalka napríklad plánuje v parkovaní uprednostňovanie rezidentov a plánuje zaviesť aj dočasné spoplatnené parkovanie. Pilotné lokality, kde by mohli spustiť regulované parkovanie v najväčšej mestskej časti hlavného mesta, sú Dvory IV. a Malé centrum a Lúky VII. a VIII. Na Dvoroch momentálne chýba približne 1 500 parkovacích miest, na Lúkach zhruba 1 400.

 
 
Autor: SITA, Dátum 07.01.2013