/en/article/21690/vsetky-projekty-na-usekoch-d1-a-r4-pokracuju-podla-zmluv/ Všetky projekty na úsekoch D1 a R4 pokračujú podľa zmlúv

Všetky projekty na úsekoch D1 a R4 pokračujú podľa zmlúv

Všetky realizované projekty na piatich úsekoch diaľnice D1 a rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť pokračujú podľa podpísaných zmlúv so zhotoviteľmi. Potvrdila to vo štvrtok Národná diaľničná spoločnosť, a.s. ako prijímateľ pomoci a obstarávateľ stavieb z Operačného programu Doprava (OPD), informovalo agentúru SITA ministerstvo dopravy.

Diaľničiari uskutočnili vo štvrtok štatutárne kontrolné dni na stavbách úsekov D1 Dubná Skala – Turany, Jánovce – Jablonov (oba úseky diaľnice) a Jablonov – Studenec (stavba ľavého jazdného pruhu). V piatok bude kontrolný deň aj na stavbách D1 Fričovce – Svinia a R4 Košice – Milhosť. „Pokiaľ ide o financovanie týchto projektov, sú financované, respektíve preplácané z Operačného programu Doprava zatiaľ na národnej úrovni, keďže neboli zatiaľ schválené na úrovni Európskej komisie. Schválenie projektu na úrovni komisie je dlhodobý proces, ktorý trvá aj vyše roka,“ uviedol rezortný hovorca Martin Kóňa.

Platí výnimka Európskej komisie z roku 2009, ktorá bola prijatá s cieľom eliminovať hrozbu finančnej krízy a povoľuje financovanie takzvaných veľkých projektov nad 50 mil. eur ešte pred ich schválením v Bruseli. „V OPD sa táto výnimka používa len na projekty, ktoré sú predbežne schválené technickými expertmi Európskej komisie a Európskej investičnej banky (Jaspers) a teda existuje reálna šanca ich schválenia Bruselom,“ uzavrel Kóňa.

 
 
Autor: SITA, Dátum 21.09.2012